To jedne z najstarszych na świecie i najdłużej uprawianych warzyw, pochodzą ponoć z Indii. Bliskim krewnym ogórka jest… np. melon.
Twoje dziecko/05.07.2013 16:09
1. Ogórki - fakt nr 1
Nie są zbyt wartościowe, bo w około 96% składają się z wody. Nie stanowią więc ważnego źródła witamin, choć są dość bogate w składniki mineralne, m.in. potas, fosfor, wapń, które znajdują się głównie tuż pod ogórkową skórką.
2. Ogórki - fakt nr 2
Zawierają stosunkowo duże ilości askorbinazy – enzymu, który niszczy witaminę C. Teoretycznie więc nie powinno się ich łączyć z warzywami bogatymi w witaminę C, jednak dodatek octu lub cytryny (np. zawartej w sosie winegret) do sałatki neutralizuje działanie aksorbinazy.
3. Ogórki - fakt nr 3
Dla niektórych osób surowe ogórki są ciężkostrawne. Po ukiszeniu są jednak o wiele łatwiejsze do strawienia.
4. Ogórki - fakt nr 4
Kisi się je w wodzie z solą lub marynuje (konserwuje) w occie. Do takiej zalewy tradycyjnie dodaje się czosnek, liść chrzanu, koper, ale można też spróbować dodać cynamon, goździki czy imbir.
5. Ogórki - fakt nr 5
Czasami bywają gorzkie. Nie pomoże wtedy ani odcinanie ogonka, ani obieranie od jasnego końca. Za goryczkę odpowiadają kukurbitacyny, substancje nadające im gorzki smak. Są obecne w każdym ogórku, ale zwykle ich stężenie jest niskie, więc nie wyczuwamy goryczki. Zwiększa się, jeśli podczas uprawy pojawiają się długie okresy suszy, wahania temperatury oraz jeśli gleba jest uboga w azot.
6. Ogórki - fakt nr 6
Można je jeść na surowo jako przekąskę. Ale też nadziewać, dodawać do sałatek, dusić, a po ukiszeniu dodawać do zup i mięs.