Uwaga! Podczas testów stosowano wysoką dawkę selenu. W ogólnie dostępnych suplementach jest ona kilkakrotnie mniejsza (zgodna z zapotrzebowaniem).
Co jeszcze warto wiedzieć o selenie
Do czego jest potrzebny - dzięki selenowi powstaje wyjątkowo silny przeciwutleniacz, tzw. peroksydaza glutationowa. Pomaga ona usuwać wolne rodniki i chroni komórki przed ich atakiem.
Najlepsze źródła - sporą dawkę selenu zawierają zboża (np. kasze i razowe pieczywo), mięso, jaja, ryby, owoce morza i nabiał.
Komu grozi niedobór - jedynym krajem, w którym lekarze nagminnie spotykają się z niedoborem selenu, są Chiny. Polska kuchnia dostarcza wystarczającej ilości tego pierwiastka. Ewentualne braki mogą wynikać ze stosowania zbyt restrykcyjnej diety.
Objawy - niedobór selenu powoduje m.in. powiększenie i niewydolność serca i problemy z tarczycą (wole i niedoczynność).
Źródło: Przyjaciółka