Jak wybrać wysokiej jakości mięso?

Nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie uzależnione są od codziennej diety. Dlatego tak ważny jest staranny wybór dań – komponując codzienny jadłospis, warto sięgać po sprawdzone produkty z zaufanego źródła.
/ 29.10.2012 15:31

Nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie uzależnione są od codziennej diety. Dlatego tak ważny jest staranny wybór dań – komponując codzienny jadłospis, warto sięgać po sprawdzone produkty z zaufanego źródła.

Mięso odgrywa ważną rolę w naszym żywieniu, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na jego jakość. Na szczęście – dzięki wprowadzeniu Systemu Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) łatwiej jest dokonać zakupu produktów wysokiej jakości.

Wieprzowina z certyfikatem jakości

PQS to kompleksowy system produkcji wieprzowiny, opracowany przez Związek „Polskie Mięso” oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”. Niezwykle restrykcyjne normy stosowane w Systemie gwarantują, że mięso wieprzowe opatrzone znakiem PQS spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów. 

Poznaj fakty

Na temat wieprzowiny powstało wiele krzywdzących mitów, dlatego o walorach jej certyfikowanych produktów przekonuje ogólnopolska kampania informacyjna. Wiadomości na temat Certyfikatu docierają do wszystkich – pojawiają się zarówno w mediach, jak i sklepach. Nieocenionym źródłem wiedzy z pewnością jest również strona www.wieprzowinapqs.pl, gdzie w prosty sposób opisane są założenia Systemu. Portal zawiera też opinie ekspertów żywieniowych i praktyczne porady mistrzów kuchni. Poszukujący kulinarnych inspiracji zajrzeć powinni na podstronę poświęconą wykorzystaniu wieprzowiny PQS w praktyce – wśród zróżnicowanych stopniem trudności przepisów każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Wieprzowina z certyfikatem jakościWieprzowina z certyfikatem jakości

Wiesz, co jesz

Błękitna wstęga znaku PQS to gwarancja wyboru wysokiej jakości mięsa pochodzącego z regularnie kontrolowanych hodowli. Warto wiedzieć, że charakterystyczna etykieta produktów PQS zawiera przy tym bardzo szczegółowe informacje, dzięki którym z łatwością można ustalić źródło pochodzenia danej porcji. Tylko nieliczni producenci spełniają restrykcyjne wymogi Systemu i mogą umieszczać znak PQS na swoich opakowaniach. Głównym kryterium zakwalifikowania do Systemu jest stosowanie odpowiednich metod hodowli, które gwarantują bezpieczeństwo produktów oraz zachowanie zasad dobrostanu zwierząt i poszanowanie środowiska naturalnego. Realizacja wszystkich przyjętych w PQS założeń pozwala na produkcję wysokiej jakości mięsa – soczystego, kruchego, o niskiej zawartości tłuszczu, doskonałego do przygotowania rozmaitych potraw.

Wybieraj świadomie

Czasem, stojąc przed sklepową półką, trudno wybrać odpowiednie mięso. Istnienie systemu jakości z pewnością ułatwia podjęcie decyzji każdemu, kto zwraca uwagę nie tylko na cenę kupowanych produktów. Wieprzowina może być bowiem naprawdę smaczna, bezpieczna i zdrowa – aby się o tym przekonać, wystarczy podczas wizyty w sklepie sięgnąć po produkty opatrzone błękitnym znakiem PQS.

Wieprzowina z certyfikatem jakości Wieprzowina z certyfikatem jakości

Warto wiedzieć

  • Produkt premium – wieprzowina PQS to mięso o niskiej zawartości tłuszczu, a przy tym kruche i soczyste.
  • Kompleksowe podejście – System obejmuje wszystkie etapy produkcji wieprzowiny.
  • Gwarancja jakości – jakość produktów PQS jest stale monitorowana.
  • W zgodzie ze środowiskiem – na wszystkich etapach produkcji przestrzegane są zasady zachowania dobrostanu zwierząt.

Redakcja poleca

REKLAMA