Zaspokaja apetyt na coś słodkiego, a jednocześnie w przeciwieństwie do klasycznych czekoladowych batoników powoduje stopniowy i długotrwały wzrost sił.
Otręby
Najlepiej żytnie lub mieszane. Badania prowadzone na Uniwersytecie w Cardiff wykazały, że jedzenie miseczki otrąb codziennie przez dwa tygodnie redukuje zmęczenie o 10 procent.
Banany
Jedz je dojrzałe (ale nie czarne), bo zawierają różne rodzaje cukrów, a to oznacza natychmiastowy skok energii i utrzymywanie jej na tym samym poziomie przez dłuższy czas. Aby uniknąć nadmiaru kalorii, wybieraj zaś te mniej dojrzałe.
Sardynki
Jedna mała porcja zawiera aż 50 proc. zalecanej dziennej dawki żelaza – unikniesz zmęczenia (niedobór żelaza powoduje niedokrwistość).
Pumpernikiel
Robiony z pełnoziarnistej mąki żytniej jest trawiony bardzo wolno, a to powoduje długotrwały wzrost energii.
Soczewica
Jest bogata w węglowodany złożone, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Nic więc dziwnego, że daje power.