Słownik

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe to pochodna tłuszczów, spełniająca w organizmie ważną rolę. Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone, nienasycone oraz wielonienasycone. Te ostatnie są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

NNKT – to Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (z ang. EFA – Essential Fatty Acid). Organizm nie produkuje ich samodzielnie, dlatego, by zapobiec chorobom, muszą być dostarczane w pożywieniu.

Do najważniejszych NNKT należą kwas linowy (Omega 6) i alfa-linowy (Omega 3). NNKT noszą ogólną nazwę witamin z grupy F, są stosowane w profilaktyce i lecznictwie.

Sygnałami niedoborów mogą być: zły stan skóry (np. łupież), problemy ze wzrokiem, koncentracją,wysokie ciśnienie, infekcje, w czasie ciąży – mogą doprowadzić do niedorozwoju płodu.

NNKT występują w:

  • olejach roślinnych (rzepakowym, kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, krokoszowym, arachidowym),
  • oliwie z oliwek,
  • tłustych rybach morskich.