Słownik

Kwas foliowy

Kwas foliowy jest jedną z najważniejszych substancji, o których muszą pamiętać przyszłe mamy.

To substancja należąca do witamin z grupy B. Kwas foliowy jest odpowiedzialny za zapobieganie występowaniu wrodzonych wad płodu - wad cewy nerwowej (bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa). Przyjmowanie kwasu foliowego należy rozpocząć na 4 tygodnie przed ciążą i zakończyć nie później niż w 12 tygodniu ciąży (chyba, że lekarz zaleci inaczej). Obecnie zaleca się, by każda kobieta w wieku rozrodczym przyjmowała codziennie 1 tabletkę kwasu foliowego (400μg). Bo choć witamina ta znajduje się w wielu produktach spożywczych, w czasie obróbki termicznej jak i przechowywania produktów będących jej źródłem, znaczna część kwasu foliowego zostaje utracona.

Źródła:

  • warzywa liściaste (sałata, szpinak, nać pietruszki, jarmuż),
  • brokuły,
  • owoce cytrusowe,
  • drożdże,
  • wątroba,
  • mięso,
  • pełne ziarna zbóż,
  • kefir, żółte sery,
  • rośliny strączkowe.