Słownik

Glukoza

Glukoza jest węglowodanem, należącym do cukrów prostych. Jej postać fizyczna to bezbarwna, słodkawa substancja. Jest to jeden z podstawowych związków energetycznych dla istot żywych, dzięki któremu zachodzą podstawowe procesy komórkowe.

Razem z fruktozą (cukrem owocowym, również występującym w owocach i miodzie) wchodzi w skład dwucukru – sacharozy.

Naturalną glukozę znajdziemy w owocach (np. winogronach), miodzie i roślinach. W organizmie pojawia się ona pod postacią skrobi lub disacharydy. Może być też pozyskana z tłuszczów lub aminokwasów. Jest gromadzona w formie polimerów; za sprawą insuliny przemienia się w wątrobie w glikogen.

Stałe stężenie glukozy we krwi to ok. 80-120 mg%. Badanie stężenia glukozy we krwi to glikemia. U diabetyków (osób chorych na cukrzycę, u których poziom cukru ulega wahaniom), może wystąpić niedocukrzenie (hipoglikemia), lub zbyt wysoki poziomu cukru (hiperglikemia).