Wartości odżywcze jabłek

Jabłko zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim walorom spożywczym. Ale chociaż słusznie uchodzi za owoc bardzo zdrowy, jego zalety lecznicze nie są dostatecznie znane.
/ 15.05.2012 07:01

Jabłko zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim walorom spożywczym. Ale chociaż słusznie uchodzi za owoc bardzo zdrowy, jego zalety lecznicze nie są dostatecznie znane.

Wartości odżywcze jabłek

Fot. Dreamstime

O jego właściwościach decydują składniki, spośród których zwróćmy uwagę na potas (137 mg) oraz inne biopierwiastki, pektyny, kwasy organiczne oraz witaminy, głównie C. Zawarte w jabłku sole potasowe są bardzo ważne dla prawidłowych przebiegów procesów życiowych. Krew i płyny komórkowe uzyskują trwałą równowagę ciśnieniową. Alkaliczny mocz staje się kwaśny. Potas usprawnia pracę mięśnia sercowego, układu nerwowego, układu kostnego, wzmacniając go, daje zdrową krew, jędrną skórę, ładną cerę, przyspiesza przebieg rekonwalescencji po chorobach
zakaźnych, pomaga w leczeniu chorób na tle niedokrwistości.

Świeży sok z jabłek jest dobry dla ludzi w podeszłym wieku - nie obciąża zbytnio żołądka. Ujędrnia też piersi u kobiet, wygładza skórę twarzy, obniża poziom cholesterolu. Syrop jabłkowy z utartych renet działa wykrztuśnie, przeczyszczająco i rozwalniająco. Owoce trzeba macerować przez 2
godziny, potem wycisnąć sok. Pić po dwie łyżeczki przed posiłkiem. Jabłko z dodatkiem soku cytrynowego ułatwia trawienie
węglowodanów.

Na co pomogą jabłka?

  • Jabłko surowe, umyte, zjadać ze skórką bogatą w różne substancje lecznicze. Zalecane w gerontoterapii. Jako oczyszczające zjadać jedno jabłko rano, jako przeczyszczające - jedno wieczorem.
  • Jabłko tarte na biegunkę u dzieci. Dawać dziecku trzy razy dziennie po 200 mg.
  • Na zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy, na biegunkę w okresieząbkowania. Podawać dziecku jabłko tarte dwa razy dziennie przez dwa dni. To samo na dezynterię, niestrawność i wrzody gastryczne.
  • Dieta z surowych jabłek na grypę: do 1/2 kg dziennie jako wyłączne pożywienie w ciągu 2-3 dni. Jabłka utrzeć.
  • Herbatka z suszonych skórek renety na bezsenność. Gotować 15 minut, odcedzić. Osłodzić miodem i pić 1 szklankę przed snem.
  • Dieta jabłkowa: 1-1,5 kg jabłek zjadanych dziennie jako jedyne pożywienie pomaga przy biegunce, odciąża krążenie krwi i przemianę materii.

Właściwości lecznicze jabłek
Jabłko wzmacnia mięśnie i układ nerwowy, działa moczopędnie, przeciwkamicowo, przeciwreumatycznie, trawiennie, odświeżająco, obniża dzięki pektynom poziom cholesterolu we krwi, ochrania przewód pokarmowy, wpływa pobudzająco na pracę wątroby i zmniejsza jej
przekrwienie, wpływa oczyszczająco na krew, odchudza tkanki. Pektyny jabłkowe regulują florę bakteryjną jelit, neutralizują substancje toksyczne, rozpuszczają cholesterol, wiążą radioaktywny
kobalt, stront i ołów, pobudzają wydzielanie kwasu moczowego przez nerki. Wapń i krzem ze skórki jabłka działają korzystnie na włosy i paznokcie.

Przepisy z użyciem jabłek

Napar ze skórek jabłek
Napar ze zmielonych, wysuszonych skórek jabłka. Stosować 1 łyżkę na szklankę wrzątku. Naciągać 15 minut. Popijać 4 szklanki dziennie na skąpomocz, reumatyzm, artretyzm, zaparcia (trzeba pić na czczo), dolegliwości wątroby, jelit, egzemę.

Napar z owoców jabłek

Napar z dwóch lub trzech pociętych na plasterki, nie obranych ze skórki jabłek na 1 litr wody. Gotować około 15 minut. Popijać w kilku porcjach w ciągu dnia. Po dodaniu kilku kawałków korzenia lukrecji pomocny na zapalenie oskrzeli, reumatyzm, dolegliwości jelitowe, dla prowadzących siedzący tryb życia.
 

Redakcja poleca

REKLAMA