Dieta oczyszczająca - piękna cera

kobieta z perłami fot. Fotolia
Żyjesz w ciągłym stresie, palisz papierosy, masz kłopoty z cerą? Zastosuj zielony detoks. Chlorofil zawarty w zieleninie odtruje organizm, a skóra nabierze blasku!
/ 28.06.2018 11:25
kobieta z perłami fot. Fotolia

Zasady diety

W czasie kuracji jesz jak najwięcej zielonych warzyw (sałata, rukola, roszponka). Potrawy doprawiasz świeżymi ziołami (koperkiem, natką, bazylią). Prócz tego pijesz 3–4 filiżanki zielonej herbaty oraz herbatki ziołowe.

Korzyści dla zdrowia

Zielone warzywa mają sporo beta-karotenu. Usuwa on z organizmu szkodliwe wolne rodniki zawarte, m.in. w dymie papierosowym i spalinach. Dietę polecamy palaczom i mieszkańcom dużych miast.

Warto wiedzieć!

Kuracji bogatej w surowe zielone warzywa powinny się wystrzegać osoby chore na dnę moczanową. Niektóre warzywa (zielony groszek, brokuły czy szpinak) zwiększają wytwarzanie kwasu moczowego w organizmie, a tym samym nasilają dolegliwości bólowe.

Dzień I
Śniadanie: koktajl ziołowy ze szklanki maślanki, 2 łyżek natki pietruszki i łyżki koperku
II śniadanie: mix sałat: rukola, roszponka, lodowa z 3 pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret
Obiad: zupa krem z brokułów z grzankami z pełnoziarnistego chleba.
Podwieczorek: mizeria z koperkiem
Kolacja: chudy twaróg (50 g) z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, szczypiorkiem, 2 listkami porwanej sałaty lodowej i natką.

Dzień II
Śniadanie: omlet z białek z koperkiem i natką.
II śniadanie: sałatka z awokado i pomarańczy
Obiad: 2 naleśniki ze szpinakiem, sałata polana olejem rzepakowym
Podwieczorek: koktajl z ogórka, natki, koperku i połowy szklanki kefiru
Kolacja: warzywa (sałata, brokuły lub zielona papryka) z sosem czosnkowym.
 

Dzień III
Śniadanie: 2 kromki chleba graham z pastą z awokado, pomidorem i 2 listkami sałaty masłowej ?
II śniadanie: mix sałat z gotowaną piersią kurczaka (50 g) polany olejem rzepakowym
Obiad: zupa krem z zielonego groszku
Podwieczorek: sałata z 2 łyżkami nasion słonecznika polana kefirem.
Kolacja: sałatka z chudym twarogiem (50 g), zielonymi oliwkami i bazylią

Redakcja poleca

REKLAMA