kobieta fot. Panthermedia

Dieta na piękną cerę

Żyjesz w ciągłym pośpiechu i stresie, palisz papierosy, masz kłopoty z cerą? Zastosuj zielony detoks. Dzięki niemu skóra nabierze blasku.
/ 14.06.2018 13:30
kobieta fot. Panthermedia

Zasady diety na piękną cerę

W czasie kuracji jesz jak najwięcej zielonych warzyw (sałata, rukola, roszponka). Potrawy doprawiasz świeżymi ziołami (koperkiem, natką, bazylią). Prócz tego pijesz 3–4 filiżanki zielonej herbaty oraz herbatki ziołowe.

Korzyści dla zdrowia

Zielone warzywa mają sporo beta-karotenu. Usuwa on z organizmu szkodliwe wolne rodniki zawarte, m.in. w dymie papierosowym i spalinach. Dietę polecamy palaczom i mieszkańcom dużych miast.

Warto wiedzieć!
Kuracji bogatej w surowe zielone warzywa powinny się wystrzegać osoby chore na dnę moczanową. Niektóre warzywa (zielony groszek, brokuły czy szpinak) zwiększają wytwarzanie kwasu moczowego w organizmie, a tym samym nasilają dolegliwości bólowe.

Przykładowy jadłospis dla pieknej cery

Dzień I
Śniadanie: koktajl ziołowy ze szklanki maślanki, 2 łyżki natki pietruszki i łyżki koperku
II śniadanie: miks sałat: rukola, roszponka, lodowa z 3 pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret
Obiad: zupa krem z brokułów z grzankami z pełnoziarnistego chleba
Podwieczorek: mizeria z koperkiem
Kolacja: chudy twaróg (50 g) z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, szczypiorkiem, 2 listkami porwanej sałaty lodowej i natką

Dzień II
Śniadanie: omlet z białek z koperkiem i natką
II śniadanie: sałatka z awokado i pomarańczy
Obiad: 2 naleśniki ze szpinakiem, sałata polana olejem rzepakowym
Podwieczorek: koktajl z zielonego ogórka, natki, koperku i połowy szklanki kefiru
Kolacja: warzywa (sałata, brokuły lub zielona papryka) z sosem czosnkowym

Dzień III
Śniadanie: 2 kromki chleba graham z pastą z awokado, pomidorem i 2 listkami sałaty masłowej
II śniadanie: miks sałat z gotowaną piersią kurczaka (50 g) polany olejem rzepakowym
Obiad: zupa krem z zielonego groszku
Podwieczorek: sałata z 2 łyżkami nasion słonecznika polana kefirem
Kolacja: sałatka z chudym twarogiem (50 g), zielonymi oliwkami i bazylią