Dieta na zgrabne biodra

dieta na zgrabne biodra fot. Adobe Stock
Twoim problemem są biodra? Oto dieta, która pozwala utrzymać ładną sylwetkę.
/ 03.03.2009 09:48
dieta na zgrabne biodra fot. Adobe Stock

Jesz do syta i spalasz tłuszcz. Dieta trwa tydzień, poprawia przemianę materii i szybko spala tłuszczyk. Pozwala zrzucić około 3 kilogramów.

Reguły gry:

1. Jedz mniej, a częściej. Najlepiej cztery małe posiłki dziennie, twój organizm pracuje wówczas na wysokich obrotach i szybciej spala tłuszcz.
2. Wybieraj białko i warzywa. W twoim menu powinny królować: chudy nabiał, mięso i wędliny, jajka oraz ryby. Do każdego posiłku dodawaj też porcję (filiżankę) warzyw surowych lub krótko gotowanych. Dają uczucie sytości i ułatwiają odchudzanie. Zjedz 2–3 kromki pieczywa – wzbogaca menu w witaminy B. Te zaś usprawniają przemianę materii.
3. Używaj świeżych ziół. Natka, bazylia, koperek, mięta wspomagają trawienie i przyspieszają metabolizm.

Super rada: Wzmocnisz efekt, jeśli będziesz się więcej ruszać. 30-minutowy marsz szybkim krokiem dodatkowo pozwoli ci spalić 100–150 kcal.

Jadłospis na cztery dni:

Dzień 1

Śniadanie: kromka razowca z plastrem chudego twarogu (50 g), papryką, pomidorem i łyżką szczypiorku
Obiad: talerz zupy brokułowej, pierś indyka z rusztu w sosie jogurtowym, miseczka sałaty zimowej
Kolacja: kromka chleba pełnoziarnistego z łyżeczką masła, plasterkiem szynki drobiowej, garścią kiełków słonecznika
Przekąska: miseczka brokułów, kalafiora i marchewki gotowanych na parze z dipem jogurtowo- -chrzanowym

Dzień 2

Śniadanie: kromka chleba razowego z tuńczykiem, miseczka sałatki z kwaszonym ogórkiem, cebulą i papryką
Obiad: udko kurczaka bez skóry (150 g) pieczone w folii z marchewką, pietruszką i brokułami, miseczka ćwikły
Kolacja: miseczka sałatki z gotowanej piersi kurczaka (150 g) z sałatą lodową i papryką
Przekąska: szklanka jogurtu naturalnego, kromka chleba pełnoziarnistego z masłem, pomidorem i kwaszonym ogórkiem

Dzień 3

Śniadanie: kromka chleba razowego z połową łyżeczki masła, sałatą i papryką, jajecznica z pomidorem i łyżką szczypiorku
Obiad: talerz zupy jarzynowej, 2 łyżki kaszy gryczanej, miseczka surówki z selera i kwaszonego ogórka
Kolacja: miseczka sałatki z wędzonej piersi kurczaka (100 g), zielonego groszku, kukurydzy i gotowanych brokułów
Przekąska: pomidor faszerowany twarożkiem (100 g) ze szczypiorkiem, z rzodkiewką i garścią kiełków słonecznika

Dzień 4

Śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego, plaster łososia (50 g) skropiony sokiem z cytryny z ogórkiem i koperkiem
Obiad: talerz zupy pomidorowej z makaronem razowym, miseczka gotowanych warzyw (brokuły, kalafior)
Kolacja: szaszłyk z kurczaka, miseczka sałatki z kapustą pekińską, zielonym groszkiem i kwaszonym ogórkiem
Przekąska: grahamka, koktajl warzywny ze szklanki maślanki, połowy zielonego ogórka, łyżki szczypiorku i natki

Redakcja poleca

REKLAMA