Dieta dla całej rodziny

rodzina gotuje fot. Panthermedia
Jeżeli nie chcesz stosować diety cud, a zmienić menu na zdrowsze, włącz w to dzieci. Dieta rodzinna to nawet 1 kg mniej tygodniowo!
/ 13.04.2012 14:50
rodzina gotuje fot. Panthermedia

Zasady diety rodzinnej

Ta dieta została przygotowana z myślą o całej rodzinie, jednakże nie każdy jej członek zje takie same porcje. Najlepiej dobierać je wedle zapotrzebowania każdej z zasiadających przy stole osób. Bardziej kaloryczne, bogate w białko i węglowodany porcje przysługują dzieciom, bo przecież rosną, najwięcej się ruszają i potrzebują znacznej dawki energii. Dorośli powinni natomiast postawić na błonnik i witaminy.

Składniki diety

Dieta rodzinna obfituje przede wszystkim w brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste (źródła błonnika), a także owoce, warzywa i ryby (witaminy
oraz białko). Zaprezentowane przez nas przykładowe menu na dwa dni jest urozmaicone i sycące. Jednakże, gdy poczujesz głód, zawsze możesz zjeść więcej warzyw niż jest to przewidziane w jadłospisie. Stosując tę dietę, należy pić dużo wody mineralnej. Dorośli – około 2 litrów, natomiast małe dzieci – 1 litr w ciągu dnia. Wskazane jest unikanie gazowanych lub słodkich napojów.

Uwaga! Jak w każdej diecie, bardzo ważny jest ruch, szczególnie na świeżym powietrzu. Zachęcamy do rodzinnych spacerów!

Przykładowe menu na 2 dni

Dzień 1.
Śniadanie: koktajl z truskawek, 3 łyżki stołowe pasty jajecznej, ogórek, kromka chleba z masłem ziołowym.
Drugie śniadanie: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Obiad: miseczka zupy z brokułu i włoszczyzny z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy lub masła, a także żółtka, ziemniaki pieczone w folii (po 3–4 na porcję, nie więcej niż 4–5), łyżeczka twarożku ze szczypiorkiem, zielona herbata, surówka z marchwi i jabłka.
Kolacja: omlet z 1 jajka z dodatkiem groszku i szczypiorku, owocowa herbata.

Dzień 2.
Śniadanie: 2 łyżki musli owocowego z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, po 3 łyżki stołowe pasty z półtłustego twarogu, wędzonej ryby, jajka na twardo i łyżki szczypiorku, herbata z pokrzywy.
Drugie śniadanie: paski warzyw (marchewka, ogórek, papryka), dip jogurtowo-koperkowy.
Obiad: miseczka barszczu czerwonego, zapiekanka ryżowa (duża pierś z kurczaka, 2 torebki ryżu brązowego, chińska mieszanka warzywna, łyżka oliwy, zioła prowansalskie), sałatka owocowo-warzywna z sosem z cytryny i miodu.
Podwieczorek dla dziecka: banan opieczony podany z sosem jogurtowo truskawkowym.
Kolacja: brukselki gotowane na parze, posypane tartym żółtym serem (10 sztuk na osobę), herbata z pokrzywy.

Redakcja poleca

REKLAMA