10 reguł dotyczących spożywania posiłków

Na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji wpływ ma nie tylko rodzaj pokarmu, ale i sposób jedzenia. Prawidłowe nawyki żywieniowe powinno się kształtować od najmłodszych lat. Wspólne posiłki to także okazja do umacniania więzi rodzinnych.
/ 31.07.2008 13:28
Na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji wpływ ma nie tylko rodzaj pokarmu, ale i sposób jedzenia. Prawidłowe nawyki żywieniowe powinno się kształtować od 10 reguł  dotyczących spożywania posiłkównajmłodszych lat. Wspólne posiłki to także okazja do umacniania więzi rodzinnych.

  1. Posiłki spożywaj regularnie. Poprawi to funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
  2. Nie jedz, gdy jesteś zmęczony lub podenerwowany. Stres jest przyczyną wzdęć, zaparć, nadkwaśności żołądka, skurczów jelit.
  3. Dbaj, by posiłek przebiegał bez pośpiechu oraz by nie zakłócały go inne czynności.
  4. Na pusty żołądek nie jedz potraw słonych, słodkich, ostrych ani tłustych. Podrażniają śluzówkę żołądka.
  5. Unikaj potraw bardzo gorących. Drażnią one śluzówkę jamy ustnej, przełyku i żołądka, co może spowodować stany zapalne, a po dłuższym czasie nawet nowotwory.
  6. Nie połykaj nie pogryzionych kawałków ani dużych kęsów. Zapobiegniesz długiemu zaleganiu pokarmu w żołądku, niestrawności i zgadze.
  7. Żuj pokarm długo i dokładnie. Zapewni to lepsze działanie enzymów trawiennych i ułatwi organizmowi wykorzystanie składników odżywczych zawartych w pożywieniu.
  8. Pij dopiero po posiłku. Picie w trakcie jedzenia powoduje rozcieńczanie soku żołądkowego i wymusza jego dodatkowe wytwarzanie. Nadmiar soku zakwasza treść żołądka i drażni jego śluzówkę.
  9. Unikaj picia napojów gazowanych dwutlenkiem węgla przy tłustych i obfitych potrawach. Takie połączenie powoduje zgagę i wzdęcia.
  10. Po posiłku odpocznij chwilę, aby organizm spokojnie zaczął trawić.

mwmedia

Redakcja poleca

REKLAMA