- Posiłki spożywaj regularnie. Poprawi to funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
- Nie jedz, gdy jesteś zmęczony lub podenerwowany. Stres jest przyczyną wzdęć, zaparć, nadkwaśności żołądka, skurczów jelit.
- Dbaj, by posiłek przebiegał bez pośpiechu oraz by nie zakłócały go inne czynności.
- Na pusty żołądek nie jedz potraw słonych, słodkich, ostrych ani tłustych. Podrażniają śluzówkę żołądka.
- Unikaj potraw bardzo gorących. Drażnią one śluzówkę jamy ustnej, przełyku i żołądka, co może spowodować stany zapalne, a po dłuższym czasie nawet nowotwory.
- Nie połykaj nie pogryzionych kawałków ani dużych kęsów. Zapobiegniesz długiemu zaleganiu pokarmu w żołądku, niestrawności i zgadze.
- Żuj pokarm długo i dokładnie. Zapewni to lepsze działanie enzymów trawiennych i ułatwi organizmowi wykorzystanie składników odżywczych zawartych w pożywieniu.
- Pij dopiero po posiłku. Picie w trakcie jedzenia powoduje rozcieńczanie soku żołądkowego i wymusza jego dodatkowe wytwarzanie. Nadmiar soku zakwasza treść żołądka i drażni jego śluzówkę.
- Unikaj picia napojów gazowanych dwutlenkiem węgla przy tłustych i obfitych potrawach. Takie połączenie powoduje zgagę i wzdęcia.
- Po posiłku odpocznij chwilę, aby organizm spokojnie zaczął trawić.
mwmedia