Czekoladowe mleczko do pełni szczęścia

Gdy byłam małą dziewczynką prostokątne pianki oblane czekoladą czyli „Ptasie mleczko” sprawiały, że za każdym razem gdy je jadłam moją głowę zaprzątała myśl: „Jak te ptaszki robią to mleczko?” Dla dziecięcej główki taka nazwa słodyczy daje wielkie pole popisu dla fantazji i wyobrażania sobie niestworzonych historii powstania „Ptasiego mleczka”.
/ 04.09.2009 15:29

Gdy byłam małą dziewczynką prostokątne pianki oblane czekoladą czyli „Ptasie mleczko®” sprawiały, że za każdym razem gdy je jadłam moją głowę zaprzątała myśl: „Jak te ptaszki robią to mleczko?” Dla dziecięcej główki taka nazwa słodyczy daje wielkie pole popisu dla fantazji i wyobrażania sobie niestworzonych historii powstania „Ptasiego mleczka®”.

A jak było naprawdę?
Okazuje się, że „Ptasie mleczko®” wymyślił Jan Wedel, wnuk założyciela firmy Wedel (dziś Cudbury Wedel) Karola Wedla i syn Emila Wedla w 1936 roku po powrocie z Międzynarodowej Wystawy Spożywczej w Paryżu. Pod wrażeniem dzieł sztuki cukierniczej jakich wiele obejrzał na wystawie, a zarazem zainspirowany światowymi nowościami w branży, postanowił udowodnić, że także polskich cukierników stać na wymyślenie czegoś wspaniałego, godnego uwagi i ponadczasowego. Tym czymś była właśnie prostokątna pianka o smaku wanilii obleczona w czekoladę. Był to znakomity pomysł, brakowało tylko dla niego dobrej nazwy. Ale i ta przyszła sama. Legenda głosi, że poszukując odpowiedniej nazwy zapytano się o to, czego może brakować do szczęścia człowiekowi, który ma już wszystko. Odpowiedź nasunęła się samoistnie: ptasiego mleczka! Temu, kto ma wszystko, do szczęścia brakuje tylko ptasiego mleczka. I tak właśnie została nazwana ta piankowa czekoladka. Czegoś ci brakuje? Chcesz poczuć się szczęśliwy? Zjedz „Ptasie mleczko”. Ot, po prostu!

Dzisiaj, oprócz tradycyjnego „Ptasiego mleczka®” o smaku waniliowym możemy delektować się tym o smaku cytrynowym, czekoladowym, kokosowym, truskawkowym, karmelowym…

Ptasie mleczko do pełni szczęścia

„Ptasie mleczko®” można przyrządzić także domowym sposobem. Jest bardzo smaczne, wypróbujcie:

Domowe „Ptasie mleczko®
Składniki:

  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku,
  • 4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej).

Wykonanie:
Mikserem ubić chłodną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (wystarczy tyle, aby można było rozpuścić żelatynę), a następnie ochłodzoną. Wymieszać.
Otrzymaną masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aby stężało.
Gdy masa zastygnie można posmarować ją cieniutko pędzelkiem stopioną czekoladą (czekolada nie może być gorąca), a następnie raz jeszcze włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe „Ptasie mleczko®” pokroić na kawałeczki.
Jeśli chcecie, aby „Ptasie mleczko®” bardziej przypominało to oryginalne, najpierw pokrójcie je na kawałeczki, a dopiero potem posmarujcie je pędzelkiem czekoladą z każdej strony. Drugi sposób jest jednak bardziej pracochłonny.

Oznaczenie słowne PTASIE MLECZKO ® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz spółki  E.Wedel sp. z o.o.

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA