Grzechem byłoby więc nie wykorzystać w obecnym, zimowym sezonie pomarańczy także w kuchni, do przygotowania przeróżnych słodkości na bazie pomarańczy.
Owoc pomarańczy bardzo lubi się z czekoladą – połączenie aromatycznego, a zarazem rześkiego smaku pomarańczy ze słodyczą czekolady, najlepiej gorzkiej, daje niezapomniane wrażenia naszym kubkom smakowym.
Zarówno miąższ pomarańczy jak i pomarańczowa skórka świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków czy deserów na zimno.
Oto garstka przepisów z pomarańczami w roli głównej.
Pomarańczowy krem
Składniki:
- 100 g cukru pudru (osobno 30 g i 70 g),
- 50 g wody,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- sok z 3 pomarańczy,
- skórka z 1 pomarańczy.
Zmiksować żółtka z 30 g cukru pudru, dodać startą skórkę pomarańczową i mąkę.
Do otrzymanej masy dodać sok z pomarańczy i gotować na małym ogniu w garnuszku, cały czas mieszając, aż do chwili gdy krem zgęstnieje.
W drugim garnuszku zagotować 70 g cukru pudru z wodą, mieszając od czasu do czasu.
Białka ubić na sztywno i dodać do nich uprzednio zagotowaną i ostudzoną wodę z cukrem, mieszając pianę od dołu do góry.
Zmieszać ze sobą dwie masy – krem i pianę z białek. Otrzymamy pyszny, pomarańczowy krem, który możemy serwować bezpośrednio w „łódeczkach” ze skórek pomarańczowych, posypując na wierzchu startą gorzką czekoladą.
Ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady
Składniki:
- 300 g mąki,
- 50 g melasy,
- 180 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody,
- 3 małe lub 2 duże pomarańcze,
- szklanka oleju np. kukurydzianego,
- szklanka soku pomarańczowego,
- starta skórka z pomarańczy,
- gorzka czekolada rozkruszona na drobne kawałeczki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Pomarańcze obrać ze skóry i pociąć na kawałeczki.
Wymieszać olej z cukrem. Dodać mąkę, sok pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Zmieszać wszystkie składniki.
Do otrzymanej masy dodać pokrojone kawałeczki pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i rozkruszoną gorzką czekoladę, a na końcu proszek do pieczenia. Zamieszać raz jeszcze wszystko dużą łyżką i przelać do blaszki o diametrze 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 45 minut w temperaturze około 180°.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem i posypką orzechową.
Skórka pomarańczowa w czekoladzie
Składniki:
- 5 dużych pomarańczy,
- 500 g gorzkiej czekolady,
- 500 g cukru,
- szczypta cynamonu.
Obrać pomarańcze ze skóry, a następnie wyżłobić ze skóry białą część. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową pokroić w paseczki lub wykorzystać foremki do ciasteczek i za ich pomocą nadać skórce dowolne kształty.
Zagotować litr wody z cukrem i szczyptą cynamonu, a gdy zacznie wrzeć wrzucić do niej skórki pomarańczowe i na wolnym ogniu gotować je przez około godzinę.
Po tym czasie odcedzić i odsączyć skórki, a następnie przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na niej skórki pomarańczowe i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury około 100° na godzinę. Zostawić skórki na blasze przez jedną noc.
Następnego dnia rozpuścić czekoladę i zanurzyć w niej każdą skórkę pomarańczową z osobna, układając na papierze do pieczenia. Gdy czekolada zastygnie te aromatyczne skórki pomarańczowe są gotowe do spożycia.
Anna Łyczko Borghi