Słodkości z pomarańczy

Sezon na pomarańcze w pełni. Zima to najlepszy czas dla tych pysznych cytrusów, pełnych witamin. Bogate w witaminę C, A, B1 i B2, a także w wiele cennych minerałów jak na przykład fosfor, wapń, potas, selen, żelazo są cennym sprzymierzeńcem w walce z zimowymi przeziębieniami, pomagają organizmowi przeciwstawić się wirusom i bakteriom, a także wzmacniają odporność.
/ 11.01.2010 07:40
Sezon na pomarańcze w pełni. Zima to najlepszy czas dla tych pysznych cytrusów, pełnych witamin. Bogate w witaminę C, A, B1 i B2, a także w wiele cennych minerałów jak na przykład fosfor, wapń, potas, selen, żelazo są cennym sprzymierzeńcem w walce z zimowymi przeziębieniami, pomagają organizmowi przeciwstawić się wirusom i bakteriom, a także wzmacniają odporność.

Grzechem byłoby więc nie wykorzystać w obecnym, zimowym sezonie pomarańczy także w kuchni, do przygotowania przeróżnych słodkości na bazie pomarańczy.
Owoc pomarańczy bardzo lubi się z czekoladą – połączenie aromatycznego, a zarazem rześkiego smaku pomarańczy ze słodyczą czekolady, najlepiej gorzkiej, daje niezapomniane wrażenia naszym kubkom smakowym.
Zarówno miąższ pomarańczy jak i pomarańczowa skórka świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków czy deserów na zimno.
Oto garstka przepisów z pomarańczami w roli głównej.

Pomarańczowy krem
Składniki:
  • 100 g cukru pudru (osobno 30 g i 70 g),
  • 50 g wody,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • sok z 3 pomarańczy,
  • skórka z 1 pomarańczy.
Wykonania:
Zmiksować żółtka z 30 g cukru pudru, dodać startą skórkę pomarańczową i mąkę.
Do otrzymanej masy dodać sok z pomarańczy i gotować na małym ogniu w garnuszku, cały czas mieszając, aż do chwili gdy krem zgęstnieje.
W drugim garnuszku zagotować 70 g cukru pudru z wodą, mieszając od czasu do czasu.
Białka ubić na sztywno i dodać do nich uprzednio zagotowaną i ostudzoną wodę z cukrem, mieszając pianę od dołu do góry.
Zmieszać ze sobą dwie masy – krem i pianę z białek. Otrzymamy pyszny, pomarańczowy krem, który możemy serwować bezpośrednio w „łódeczkach” ze skórek pomarańczowych, posypując na wierzchu startą gorzką czekoladą.

Słodkości z pomarańczy

Ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady
Składniki:
  • 300 g mąki,
  • 50 g melasy,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody,
  • 3 małe lub 2 duże pomarańcze,
  • szklanka oleju np. kukurydzianego,
  • szklanka soku pomarańczowego,
  • starta skórka z pomarańczy,
  • gorzka czekolada rozkruszona na drobne kawałeczki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Pomarańcze obrać ze skóry i pociąć na kawałeczki.
Wymieszać olej z cukrem. Dodać mąkę, sok pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Zmieszać wszystkie składniki.
Do otrzymanej masy dodać pokrojone kawałeczki pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i rozkruszoną gorzką czekoladę, a na końcu proszek do pieczenia. Zamieszać raz jeszcze wszystko dużą łyżką i przelać do blaszki o diametrze 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 45 minut w temperaturze około 180°.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem i posypką orzechową.

Słodkości z pomarańczy

Skórka pomarańczowa w czekoladzie
Składniki:
  • 5 dużych pomarańczy,
  • 500 g gorzkiej czekolady,
  • 500 g cukru,
  • szczypta cynamonu.
Wykonanie:
Obrać pomarańcze ze skóry, a następnie wyżłobić ze skóry białą część. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową pokroić w paseczki lub wykorzystać foremki do ciasteczek i za ich pomocą nadać skórce dowolne kształty.
Zagotować litr wody z cukrem i szczyptą cynamonu, a gdy zacznie wrzeć wrzucić do niej skórki pomarańczowe i na wolnym ogniu gotować je przez około godzinę.
Po tym czasie odcedzić i odsączyć skórki, a następnie przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na niej skórki pomarańczowe i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury około 100° na godzinę. Zostawić skórki na blasze przez jedną noc.
Następnego dnia rozpuścić czekoladę i zanurzyć w niej każdą skórkę pomarańczową z osobna, układając na papierze do pieczenia. Gdy czekolada zastygnie te aromatyczne skórki pomarańczowe są gotowe do spożycia.

Słodkości z pomarańczy

Anna Łyczko Borghi

Redakcja poleca

REKLAMA