Imbir - dziwaczny korzeń o niezwykłych właściwościach

Rozjaśnia umysł. Rozgrzewa wychłodzony organizm i oziębłe uczucia.
/ 26.02.2010 20:58
Rozjaśnia umysł. Rozgrzewa wychłodzony organizm i oziębłe uczucia.

Imbir należy do najstarszych oraz najcenniejszych przypraw dalekiego Wschodu. Od czasów starożytności tę roślinę stosowano zarówno przy przyrządzaniu potraw, wykorzystując jej walory smakowe, jak i w celach leczniczych, doceniając jej skuteczne działanie. Jest jednym ze składników wielu gotowych przypraw wschodnich i znanych afrodyzjaków.

Jako przyprawę imbir można dodawać do słodkich potraw, napojów, ciast, napojów alkoholowych oraz do zup, sosów, dań rybnych i mięsnych.

Dziwaczny korzeń

Do celów leczniczych najlepiej stosować imbir świeży, choć suszony i sproszkowany jest równie skuteczny. Dodaje się go do różnych potraw, pije po zaparzeniu, w postaci herbatki oraz w nalewkach i winach.

Imbir stosowany jest przede wszystkim w leczeniu zaburzeń trawienia, przewlekłego zapalenia jelit, przy wzdęciach, zatrzymaniu moczu. Ma silne działanie odtruwające, wiąże toksyny po zatruciu się rybami “owocami” morza, mięsem. Jest doskonały w postaci herbatki pitej 2-3 razy dziennie, w celu ogólnego oczyszczania organizmu od toksyn, po kuracji antybiotykowej oraz w czasie intensywnego odchudzania się przez osoby otyłe i z nadwagą.

Imbir ma duże właściwości bakteriobójcze, rozgrzewające i z tego powodu jest bardzo skuteczny przy grypie, kaszlu, przeziębieniach. Rozrzedza śluz i działa wykrztuśnie. Herbatka z niewielkiego plastra świeżego korzenia imbiru, rozgniecionego z płaską łyżeczką miodu, pomoże szybko i bez powikłań pozbyć się tych “mokrych” dolegliwości.

Zauważono wyraźny wpływ potraw i napojów z imbiru na wyciszenie systemu nerwowego, rozjaśnienie umysłu. Herbatka wypijana na noc zlikwiduje bezsenność, lecz wypita rano pomoże w ciągu dnia w podejmowaniu trafnych decyzji.
Przyjmowanie imbiru zalecane jest również przy uporczywych bólach głowy, bólach reumatycznych i przepuklinowych.

Starożytni doceniali cenne właściwości tego nieco “dziwacznego” z wyglądu korzenia i w różnego rodzaju potrawach umiejętnie łączyli jego walory smakowe z wartościami leczniczymi. Niektóre przepisy przetrwały do naszych czasów.

Piwo imbirowe
Składniki:
  • 1 kg cukru,
  • 40 g mielonego imbiru,
  • 5 cytryn,
  • 10 l gorącej wody,
  • 40 g drożdży.
Do wody dodać sok wyciśnięty z pięciu cytryn, skórki z trzech cytryn pokrojone w paseczki oraz cukier i imbir. Płyn doprowadzić do temperatury około 25 st. C, dodać drożdże rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody, wymieszać.
Naczynie wypełniamy do ¾ pojemności gotowym płynem i lekko przykryte odstawiamy w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzamy piwo i rozlewamy do butelek, do ¾ ich pojemności. Szczelnie zamknięte odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Teraz butelki przenosimy do chłodnego pomieszczenia i po dwóch dniach napój jest gotowy do użycia.

źródło: mwmedia

Redakcja poleca

REKLAMA