probiotyki, jogurty i antybiotyki
napisał/a:
splawik
2011-04-27 22:16
Mam pytanie odnośnie stosowania probiotyków po kuracji antybiotykowej. Kiedy ją najlepiej zacząć i co lepiej stosować jogurty czy preparaty z apteki??
napisał/a:
~izulka
2011-04-28 18:50
możesz brać probiotyki z apteki i jednocześnie pić jogurty,maślanki,kefiry.Zacznij od razu jak tylko zaczniesz przyjmować antybiotyk tylko w kilkugodzinnych odstępach nie razem,probiotyki to świetna forma zapobiegająca powikłaniom, w postaci biegunek, niestrawności i innych rozstrojów pokarmowych. Ponadto uważa się, że bakterie probiotyczne mogą skutecznie zapobiegać osłabieniu odporności, czyniąc nas mniej podatnymi na zakażenia wirusowe czy bakteryjne.
napisał/a:
~alicja
2011-06-29 07:17
Żeby nowego tematu nie zakładać Ostatnio dużo słyszałam o probiotykach, że warto je stosować profilaktycznie anie tylko podczas kuracji antybiotykowej. Jeśli ktoś się zna poradcie jaki lek wybrać czy liość szczepów bakterii ma jakieś znaczenie
napisał/a:
viki12
2011-06-29 09:51
Ale po co od razu przyjmować probiotyki. Jedz kapustę kiszoną, kwaszone ogórki i fermentowane produkty mleczne. Po co Ci tabletki?
napisał/a:
~gość
2011-07-17 14:29
Obawiam się, że kapusta kiszona nie złatwi sprawy, ja przy antybiotykach stosuję lactoral lub probiotyk wskazany przez lekarza. Profilaktycznie kuracja provagiem też się sprawdza:)
napisał/a:
viki12
2011-07-18 08:45
Drogi niezalogowany gościu, chciałabym zauważyć, że rozmowa dotyczyła stosowania profilaktycznego, a nie antybiotykoterapii. Proszę czytać ze zrozumieniem.
napisał/a:
monika362
2011-08-03 16:13
kwaszone ogórki rządzą ;)