Popraw nastrój... szafranem!

Wykorzystaj naturalne właściwości szafranu i uchroń się przed skutkami przedwiosennej depresji!
/ 19.02.2014 14:14

Właściwości prozdrowotne szafranu znane są od tysięcy lat. Już starożytni stosowali go w łagodzeniu objawów melancholii. To zwyczajowe zastosowanie znalazło potwierdzenie we współczesnych badaniach klinicznych. Po środki zawierające szafran warto sięgnąć zimą, kiedy to – z powodu niedostatecznej ilości światła słonecznego – częściej dopada nas przygnębienie, apatia i kłopoty z koncentracją.

Szafran - naturalny sposób na poprawę nastroju

fot. Fotolia

Skąd wynikają spadki nastroju?

Przygnębienie i smutek odczuwamy najczęściej jesienią, zimą i wczesną wiosną, kiedy brakuje nam światła słonecznego. Szacuje się, że problem ten może dotyczyć już co dziesiątego z nas. W łagodzeniu tych dolegliwości pomocne okazać się mogą środki zawierające szafran.

Jak działa szafran?

Szafran działa naturalnie, pobudza ośrodkowy układ nerwowy do wydzielania większej ilości dopaminy i serotoniny, czyli tzw. „hormonów szczęścia”. Gdy jest ich zbyt mało, pojawiają się problemy z obniżonym nastrojem i zwiększa podatność organizmu na uleganie stanom depresyjnym. Naturalne wspomaganie produkcji tych hormonów powoduje, że jesteśmy mniej narażeni na objawy przedwiosennej depresji, zmęczenia i spadku samopoczucia.

Na podstawie materiałów prasowych Szafranceum

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/02.02.2015 18:33
jak stosować szafran w jedzeniu