Przetwory z nagietka dla zdrowia!

Jak wykorzystać zdrowotne walory nagietka? Jak przygotować z niego przetwory? Doradzamy!
/ 14.08.2013 11:47

Jak wykorzystać zdrowotne walory nagietka? Jak przygotować z niego przetwory? Doradzamy!

Przetwory z nagietka dla zdrowia!

Nalewka nagietkowa: 50 g kwiatów nagietka (tylko pomarańczowe kwiaty) zalać 1/2 litra 40 proc. alkoholu, pozostawić w ciemnym miejscu na 14 dni. Następnie przecedzić i wycisnąć przez płótno. Przechowywać w ciemnych butelkach. Doustnie używa się1/2 łyżeczki na pół szklanki wody na godzinę przed posiłkiem w nieżytach jelit, żołądka i dróg żółciowych, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz zapaleniach jelita grubego oraz niedokwaśności. Do okładów 1/2 łyżeczki na 1/2 szklanki ciepłej wody w przypadkach kontuzji, ranach, wrzodach, stłuczeniach i otarciach naskórka, owrzodzeniach żylakowych, zapaleniu skóry, odmrożeniach, oparzeniach, wysypkach skórnych, żylakach odbytu.

Wyciąg olejowy z nagietka: 2 garści świeżo zebranych kwiatów zalać olejem słonecznikowym tak, żeby je przykryć, postawić na parze na godzinę, potem odstawić i tak powtarzać przez kilka dni, aż olej będzie żółto-pomarańczowy. Przecedzić i wycisnąć kwiaty, przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Stosować zewnętrznie na skórę jako środek przeciwzapalny, gojący rany, oparzenia słoneczne, termicznie i podobnie jak nalewkę.

Ocet nagietkowy: 100 g świeżych kwiatów wraz z liśćmi zalać 25 ml spirytusu i 135 ml octu 10 proc., pozostawić na 14 dni, często wstrząsając, następnie przecedzić i używać do smarowania przeciw brodawkom, zgrubieniom skóry, trądzikowi, świądowi i zapaleniu skóry.

Likier orzechowy: 5 sztuk świeżych zielonych orzechów zalać 1/2 l alkoholu 40 proc. i pozostawić w zamkniętym naczyniu na 6 tygodni, często wstrząsając, po czym przecedzić. Osobno rozpuścić 250 g cukru w 250 ml wody, zagotować, ostudzić, zmieszać z wyciągiem z orzechów i pozostawić jeszcze 2 tygodnie. Po tym czasie likier można spożywać po 1/2 łyżki 2 razy dziennie między posiłkami w przypadku dolegliwości żołądkowych.

Sok z ziela krwawnika: 500 g świeżego kwitnącego ziela przepuścić przez maszynkę lub odcisnąć w sokowirówce. Otrzymany sok przecedzić i dodać 1 część spirytusu na 4 części soku. Przechowywać w lodówce. Pić 1 łyżeczkę na 1/2 szklanki ciepłej wody 2 razy dziennie w nieżytach przewodu pokarmowego, przy odbijaniach, wzdęciach, bólach jelitowych i zaparciach, zaburzeniach przemiany materii, w początkowych stanach miażdżycy.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)