Zdrowy fast-food?

Olej rzepakowy może z powodzeniem zastąpić tłuszcz nasycony – naukowcy opracowali metodę, która pozwala wtłoczyć go do jedzenia typu fast-food tak, by nie straciło ono swojego smaku – czytamy w serwisie Wyborcza.pl.
Zdrowy fast-food? fot. www.sxc.hu

Podstawą pomysłu jest zmieszanie oleju rzepakowego z z cząsteczkami etylocelulozy. Może on w takiej postaci zastąpić niezdrowy tłuszcz nasycony, obecny między innymi w żywności typu fast-food. Naukowcy z Uniwersytetu Guelph w Kanadzie, pod opieką Alejandra Marangoni, zaznaczają, że taka zamiana nie zmieni smaku potraw.

W przeszłości podobne nadzieje wiązano z olestrą. Okazało się jednak, że ludzki organizm nie jest w stanie przetrawić tego tłuszczu.

Polecamy: Tłuszcz - czy zawsze znaczy "wróg"?

Źródło: Wyborcza.pl/mn

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/7 lat temu
bardzo kibicuję temu pomysłowi, ale pozostaję mimo wszystko nieco sceptyczna. Nawet jeśli będą zdrowsze, to nie będą zdrowe.
/7 lat temu
Byłoby dobrze, gdyby fast foody były chociaż trochę zdrowsze. Ciekawe kiedy zaczną z tego korzystać.