Jedzenie, które myje zęby? Tak!

Dentyści namawiają pacjentów, aby do codziennej diety wplatać potrawy, które w naturalny sposób oczyszczają jamę ustną, usuwając osad, bakterie i przebarwienia.

Dentyści namawiają pacjentów, aby do codziennej diety wplatać potrawy, które w naturalny sposób oczyszczają jamę ustną, usuwając osad, bakterie i przebarwienia. Czym jest "szczoteczkowe jedzenie”? Zobaczcie!

Jedzenie, które myje zęby!

Fot. Fotolia

Czym jest dieta szczoteczkowa?

Higiena jamy ustnej nie kończy się na szczotkowaniu i nitkowaniu zębów. Kluczowa w utrzymaniu zdrowia szkliwa i dziąseł jest codzienna dieta. To co jemy może mieć bezpośredni wpływ na rozwój flory bakteryjnej, kamienia nazębnego, a także podrażnień, skutkujących infekcjami i stanami zapalnymi.

Dlatego też dentyści coraz częściej namawiają pacjentów, aby do codziennej diety wplatać potrawy, które w naturalny sposób oczyszczają jamę ustną, usuwając osad, bakterie i przebarwienia.

- „Szczoteczkowe jedzenie” to najczęściej surowe warzywa i owoce, które możemy jeść pomiędzy posiłkami. Spełniają one wówczas funkcję naturalnych myjek, wypłukujących z jamy ustnej resztki jedzenia i osadu. Wiele z tych składników menu reguluje także poziom kwasów w jamie ustnej i dosłownie szczotkuje zęby i język dzięki swojej chropowatej fakturze - mówi lek. stom. Wojciech Fąferko z Dentim Clinic w Katowicach.

Warzywa i owoce myjące:

  • truskawki i ananasy - mają działanie wybielające

Naturalne wybielanie. Zawarty w nich naturalny kwas jabłkowy (ten sam, który wchodzi w skład past wybielających) rozpuszcza przebarwienia, jakie tworzą się na zębach np. z picia kolorowych napojów, kawy czy herbaty. Podobne działanie ma ananas, a to za sprawą zawartego w nim enzymu - bromelainy, który działa jak naturalny odplamiacz.

  • kalafior i ogórek - mają działanie oczyszczające i przeciwbakteryjne

Właściwości myjące ma także jedzony na surowo kalafior. Jego faktura sprawia, że działa on w identyczny sposób jak gumka do gumowania, usuwając zalegające na zębach resztki potraw i płytkę bakteryjną. Ponadto jedzenie kalafiora pobudza ślinianki do pracy, regulując poziom pH w ustach i ilość śliny, potrzebnej do wypłukania bakterii. Takie właściwości ma także zielony ogórek. Dodatkowo jego charakterystyczne włókna podczas jedzenia wykonują masaż dziąseł, co pobudza w nich krążenie i chroni przed chorobami przyzębia.

  • jabłka, fasolka szparagowa i seler naciowy - mają działanie ścierne i przeciwbakteryjne

Za naturalną szczoteczkę do zębów uważa się także jabłka. Właściwości ścierne miąższu jabłka oraz zawarte w nim kwasy minimalizują ryzyko odkładania się bakterii na zębach. Podobne właściwości ścierne ma zielona fasolka szparagowa, groszek cukrowy oraz seler naciowy. Ten ostatni działa również przeciwbakteryjne.

  • arbuz, kiwi i pomarańcze - dbają o zdrowe dziąsła

Pozytywnie na zęby wpływa także jedzenie arbuza. Owoc ten bogaty jest w witaminę C, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia zębów i dziąseł, obniżając ryzyko wystąpienia np. paradontozy. Dodatkowo właściwości przeciwutleniające wit. C sprawiają, że składnik ten dostarczany w odpowiednich ilościach spowalnia proces starzenia się zębów. Alternatywą dla arbuza jest kiwi, a także pomarańcze.

  • sałata, szpinak i jarmuż - eliminują nieprzyjemny zapach z ust

Także warzywa liściaste, zwłaszcza chrupiące sałaty, szpinak i jarmuż są polecane osobom, chcącym poprzez dietę zadbać o zęby. Zawarty w nich beta karoten przekształca się w organizmie w witaminę A. Jej właściwy poziom reguluje proces wydzielania się śliny, a tym samym minimalizuje ryzyko powstawania płytki nazębnej i nieprzyjemnego zapachu z ust. Właściwości takie ma również surowa marchewka.

Kiedy stosować "szczoteczkowe jedzenie"?

- „Szczoteczkowe jedzenie” można traktować jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Pocięte kawałki marchewki, kwiaty kalafiora i paski ogórka należy wówczas spożywać po jedzeniu, zwłaszcza w sytuacji, kiedy nie mamy możliwości umycia zębów po kleistym czy słodkim posiłku. Także jabłko na deser, zamiast ciastka po obiedzie spełni taką funkcję. Nie oznacza to jednak rezygnacji z mycia zębów w tradycyjny sposób - zaleca dr Fąferko.

Z jednej strony dostarczają organizmowi witamin niezbędnych do utrzymania zdrowia zębów i dziąseł, z drugiej strony wiele z nich pobudza ślinianki do pracy. Więcej śliny w ustach oznacza bardziej intensywne wypłukiwanie bakterii. Jest to szczególnie ważne w sytuacjach, kiedy nie możemy sięgnąć po tradycyjną szczoteczkę.

W oparciu o materiał prasowy Dentim Clinic

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/28.06.2016 23:55
Nie wiem, czy to nie są jakies mity. To ja jednak wolę czyścić zęby tradycyjnie - szczotką, pastą i nitką. Szczególnie, że odkąd przerzuciłam się na szczoteczkę soniczną - Panasonic- to zęby sa w lepszej kondycji. Widać, że i od szczoteczki dużo zalezy.
/22.02.2016 10:11
olej kokosowy może być potężną bronią w walce z próchnicą - informuje "The Daily Mail”. Przekonują o tym irlandzcy eksperci z Athlone Institute of Technology i zapowiadają, że zmodyfikowany enzym z oleju kokosowego będzie powszechnie dodawany do past oraz płynów do płukania ust. Okazało się bowiem, że substancje zawarte w kokosie zabijają bakterie Streptococcus mutans, które przetwarzając cukier, wytwarzają kwasy niszczące szkliwo. To doskonała alternatywa dla środków chemicznych stosowanych w produkcji pasta. Tym bardziej, że wyciąg z kokosa działa nawet w niskim stężeniu
/22.02.2016 10:10
bzdury jesc cos by czyscic zeby a przy okazji np. utyc? a wegetaaianom nie psują się zęby! to mięso powoduje próchnicę zmienia odczyn śliny psuje się i człowieka od środka mam porównanie a wy? przez 18 lat jadłem mięso, myłem zęby i psuły się na potęgę, od 15 lat mięsa nie jem i dlatego mam zdrowe zęby bez próchnicy! a jem za to całkiem dużo słodyczy= węglowodanów:)) rzadziej myje zęby, nie mam trupiego oddechu od psującego się mięsa i próchnicy, dentystę odwiedzam tylko na kontrolę a wy? ale pożywką dla próchnicy są bakterie gnilne z psującego się mięsa.
POKAŻ KOMENTARZE (1)