Jakie substancje wykorzystuje się w kosmetykach przeciwtrądzikowych?

Sprawdź, jakie działanie ma kwas nikotynowy, azeloglicyna, kwas laktobionowy, oczar wirginijski oraz wyciąg z aloesu oraz dlaczego stosuje się je w kosmetykach zwalczających trądzik.
/ 28.08.2013 14:50

Kwas nikotynowy i jego amid (niacyna, witamina PP)

  • W widoczny sposób zmniejsza przezskórną utratę wody i poprawia nawilżenie w warstwie rogowej.
  • Amid kwasu nikotynowego ma działanie przeciwtrądzikowe i zmniejsza przebarwienia skóry powstałe wskutek trądziku. Ponadto reguluje wydzielanie sebum i działa przeciwzapalnie.
  • Niacyna prowadzi do zwiększenia syntezy białek (w tym keratyny).
  • Ma stymulujący wpływ na syntezę ceramidów i innych składników tzw. cementu komórkowego skóry oraz przyspiesza różnicowanie keratynocytów.
  • Klinicznie potwierdzono poprawę stanu skóry u osób z wyraźnymi objawami fotostarzenia. Kilkutygodniowe stosowanie preparatu powoduje poprawę elastyczności oraz kolorytu skóry.
  • W odpowiednim stężeniu zmniejsza złuszczanie skóry oraz znacząco zwiększa nawilżenie skóry.

Azeloglicyna

  • Jest pochodną kwasu azelainowego i glicyny. W wyniku połączenia tych dwóch substancji uzyskano produkt łączący działanie przeciwtrądzikowe kwasu azelainowego oraz działanie nawilżające glicyny.
  • Nie powoduje podrażnień, jest dobrze tolerowana nawet przez osoby o cerze bardzo wrażliwej i naczynkowej.
  • Azeloglicyna jest lepiej tolerowana w stosunku do kwasu azelainowego.
  • Dzięki łagodnemu działaniu nie powoduje łuszczenia skóry ani nadwrażliwości na słońce.
  • Badania naukowe dowodzą działanie hamujące w stosunku do dwóch enzymów: 5-α-reduktazy steroidowej typu II i tyrozynazy ponadto Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis i Malassezia furfur.
  • Azeloglicyna skutecznie usuwa przebarwienia skóry powstałe w następstwie stanów zapalnych, trądziku, zmianami posłonecznymi oraz w następstwie zmian hormonalnych.

Warto wiedzieć: Jakie wyróżniamy postaci trądziku?

Kwas laktobionowy

  • Ze względu na swoją budowę związek ten łączy w sobie jednocześnie właściwości alfahydroksykwasów z unikalnymi właściwościami pochodnych galaktozy, takimi jak przyspieszenie procesu gojenia się ran.
  • Kwas laktobionowy niezwykle mocno utrzymuje wodę w warstwie naskórka.
  • Podobnie jak inne hydroksykwasy ma właściwości złuszczające. Cechą odróżniającą od innych AHA jest brak właściwości drażniących. Dzięki temu preparaty zawierające kwas laktobionowy mogą być stosowane w pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej, dotkniętej trądzikiem, stanami zapalnymi lub egzemą.
  • Charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Hamuje aktywność metaloproteinaz, przez co zapobiega zwiotczeniu skóry. Pobudza syntezę kolagenu, wzmacnia mechanizmy naprawcze skóry uszkodzonej promieniami UV.
  • Kwas laktobionowy stymuluje fibroblasty do produkcji włókien kolagenu i elastyny oraz wpływa na produkcję glikozoaminoglikanów w skórze właściwej.
  • Kwas laktobionowy reguluje mikrokrążenie w skórze, wzmacnia drobne naczynia krwionośnie i usuwa teleangiektazje.

Oczar wirginijski (Hamamelis virginiana)

  • Ma właściwości ściągające, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, łagodzące zaczerwienienie skóry w wyniku nadmiernej ekspozycji na słońce.
  • Wyciągi z oczaru wirginijskiego działa obkurczająco na naczynka krwionośne, zwężają również rozszerzone pory dlatego jest stosowany w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej, naczynkowej i rumieniu.
  • Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
  • Dzięki zawartości flawonoidów wykazuje działanie antyutleniające – przeciwrodnikowe.
  • Przyspiesza gojenie ran.

Wyciąg z aloesu

  • Aloes zastosowany miejscowo działa odkażająco, przeciwzapalnie i ściągająco.
  • Wygładza i ujędrnia skórę, regeneruje ją, utrzymuje wilgotność.
  • Działa przeciwzapalnie, łagodząco, posiada właściwości filtrujące promienie słoneczne.
  • Pobudza regenerację naskórka i ziarnowanie tkanki łącznej właściwej. Dzięki temu przyśpiesza gojenie pryszczy, wykazuje działanie bakteriobójcze.
  • Likwiduje przebarwienia, wypryski i wysięki skórne. Wygładza blizny.

Polecamy: Jak pielęgnować skórę z trądzikiem różowatym?

Źródło: Mozapharm Sp. z o.o./ Flywheel PR/ mk

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)