Niestety gotowanie powoduje utratę jodu nawet o 60% /fot. sxc.hu

Jak uniknąć osteoporozy?

Co druga kobieta po 75. roku życia choruje na osteoporozę. Konsekwencją osteoporozy, nazywanej też zrzeszotnieniem, jest zwiększona łamliwość kości, które mogą ulec uszkodzeniu nawet przy niewielkich urazach.
/ 16.09.2010 00:01
Niestety gotowanie powoduje utratę jodu nawet o 60% /fot. sxc.hu

Możemy wyróżnić dwa typy osteoporozy: pierwotną (dotyka kobiety po menopauzie i mężczyzn podeszłym wieku) oraz wtórną (jest konsekwencją innych chorób lub efektem ubocznym przyjmowanych leków czy przebytej terapii).

Co ciekawe, u mężczyzn osteoporoza pojawia się dużo rzadziej. Warto dowiedzieć się o osteoporozie więcej, gdyż większa wiedza na temat tej choroby z pewnością pozwoli nam ograniczyć stopień ryzyka jej wystąpienia.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)