Frytki i chipsy szkodzą IQ

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka powinno rozpocząć się między 5 a 6 miesiącem życia, stopniowo jako dodatek do mleka /fot. Fotolia
Na szczęście tylko u dzieci... warto jednak poznać kilka faktów na temat frytek i chipsów. Sprawdź, jak udowodniono szkodliwy wpływ jedzenia typu fast-food na rozwój inteligencji!
/ 01.03.2011 00:55
Wprowadzanie glutenu do diety dziecka powinno rozpocząć się między 5 a 6 miesiącem życia, stopniowo jako dodatek do mleka /fot. Fotolia

Według raportu przedstawionego przez dziennik DailyMail, dzieci spożywające produkty bogate w tłuszcze pochodzące ze smażonych kartofli - a więc przede wszystkim frytek oraz chipsów, mają niższy iloraz inteligencji niż ich wegetariańscy rówieśnicy.

Naukowcy przeprowadzili szerokie badania na dwóch grupach dzieci - jednej, która spożywała frytki i chipsy, oraz drugiej - która opierała się głównie na diecie warzywno-owocowej. Wyniki badań są niepokojące - czyżby wraz z rozwojem cywilizacji i fast-food'owego stylu życia młode pokolenie traciło na... inteligencji? Różnica w testach inteligencji między dzieckiem odżywiającym się frytkami i chipsami, a dzieckiem na diecie składającej się z warzyw i owoców, wynosiła do 5 punktów.

Źródła problemu naukowcy dopatrują się w niedostatecznym zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu dzieci na składniki odżywcze. Przede wszystkim witaminy i minerały, które zawarte są w warzywach i owocach. Powszechnie dostępne "zapychacze", takie jak właśnie chipsy czy frytki, są wysokokaloryczne, ale nie posiadają wartości odżywczych. Te z kolei niezbędne są do rozwoju mózgu. Szczególne zapotrzebowanie na witaminy i minerały występuje w pierwszych latach życia i to właśnie wtedy należy zwrócić szczególną uwagę na unikanie niezdrowych przekąsek.

Źródło: Psychologia.net.pl za DailyMail/ps

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA