Żurek z jajkami przepiórczymi

żurek, zupy fot. serwis prasowy Knorr
Jajka przepiórcze gotuje się na twardo przez 4 minuty
/ 29.03.2010 08:47
żurek, zupy fot. serwis prasowy Knorr

Dla 4 osób
Czas przygotowania 30 minut

Składniki:
- 1 torebka Żurku KNORR
- 1 kostka Bulionu grzybowego KNORR
- 120 g wędzonego boczku pokrojonego w grubą kostkę
- 1 posiekana szalotka
- 1 łodyga trawy cytrynowej (zmiażdżona i posiekana) lub posiekany listek limonki kaffir
- 100 g kurek świeżych lub mrożonych
- 150 g pieczarek z nóżkami (oczyszczonych, obranych i pokrojonych na ćwiartki)
- szczypta majeranku
- 2 łyżki śmietany Rama Cremefine Gęsta
- pieprz
- 8 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo

Przepis poleca marka Knorr
Sposób wykonania:
1. Do dzbanka wlej 3 szklanki zimnej wody. Trochę wody z dzbanka wlej do garnka, rozetrzyj z Żurkiem KNORR i stopniowo dolewaj resztę wody, cały czas mieszając trzepaczką. Garnek ustaw na małym ogniu i gotuj 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

2. W drugim garnku zagotuj 2 szklanki wody, rozpuść Bulion grzybowy KNORR, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Połącz z żurkiem.

3. Boczek wysmaż na dużym ogniu, dodaj szalotkę i trawę cytrynową, smaż minutę mieszając. Wrzuć kurki (mrożone wcześniej rozmroź), smaż 2 minuty. Wlej grzybowy żurek, zagotuj, wrzuć pieczarki i gotuj kolejną minutę. Wsyp majeranek, wymieszaj, dodaj Ramę. Ponownie wymieszaj, przypraw do smaku, zagotuj.

4. Podawaj z pokrojonymi na połówki jajkami przepiórczymi (po 2 jajka na porcję). Możesz posypać świeżym majerankiem.

Wielkanocne przepisy - forum >>