Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 4 plasterki żółtego sera
- 4 plasterki szynki
- łyżka musztardy miodowej
- 1 jajko
- 5–6 łyżek tartej bułki
- łyżka listków natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. W kotletach, ostrym nożem, ponacinaj głębokie kieszenie (uważaj, żeby nie przeciąć na wylot). Każdy kotlet oprósz solą i pieprzem. Wnętrze kieszeni posmaruj musztardą.
- Złóż razem po jednym plasterku szynki i żółtego sera. Między szynkę a ser wsyp natkę pietruszki i powkładaj do środka kotletów.
- Rozcięte brzegi kotletów dociśnij i lekko zbij tłuczkiem lub zepnij wykałaczką, aby dobrze do siebie przylegały i ser nie wypłynął podczas smażenia.
- Przygotowane kotlety panieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.