Składniki:
- 8 jajek
- 10 dag pieczarek
- 10 dag masła
- 4 łyżki śmietany
- pół pęczka szczypiorku lub natki pietruszki
- pół szklanki tartej bułki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Jajka umyj, ugotuj na twardo. Odcedź, zalej zimną wodą, ostudź, wytrzyj. Każde ostrożnie przekrój wzdłuż na pół razem ze skorupką. Delikatnie wyjmij żółtka i białka. Połówki skorupek zachowaj do faszerowania.
- Pieczarki oczyść, drobno posiekaj, przesmaż na łyżce masła, odparuj wodę.
- Białka i żółtka posiekaj, wymieszaj z pieczarkami, śmietaną i posiekaną zieleniną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Farszem napełnij połówki skorupek. Powierzchnię lekko ubij, panieruj w tartej bułce. Kładź farszem do dołu na patelni z rozgrzanym masłem. Usmaż na złoty kolor.
- Jajka faszerowane możesz podawać jako wielkanocne przekąski.