Składniki:
- 6 surowych białych kiełbasek
- 3 małe czerwone jabłka
- 2 średnie białe cebule
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- szklanka jasnego piwa
- majeranek
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie krążki. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i obierz ze skórki. Czosnek obierz, posiekaj.
- Białe kiełbaski opłucz, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obłóż pokrojoną cebulą, ćwiartkami jabłek, posyp czosnkiem, polej jasnym piwem wymieszanym z olejem. Posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. i piecz godzinę.