Składniki:
- udziec z indyka (ok. 1 kg)
- 1 kg średnich ziemniaków
- 3/4 szklanki pikantnego keczupu
- 2 czubate łyżeczki czerwonej czubricy
- 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek oleju
Przygotowanie:
- Keczup wymieszaj z łyżeczką pieprzu, czubricą, rozmarynem, sosem sojowym i olejem. Opłukane mięso ułóż w brytfannie i posmarouj bejcą. Jedną łyżeczkę bejcy odłóż. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Ziemniaki obierz, opłucz. Ułóż obok mięsa i posmaruj odłożoną bejcą, posyp resztą pieprzu. Przykryj całość folią aluminiową i piecz 2 godziny w temp. 180 stopni. Usuń folię z pieczeni i piecz jeszcze 20 minut.