Przepisy na Wielkanoc - 3 hity redakcji

Oto wybór redakcji Polki.pl - 3 hitowe przepisy na wielkanocny stół!
15.03.2018 14:52

fot. serwis prasowy WINIARY

Przepis na jajka z pastą z suszonych pomidorów i wstążeczką z ogórka

Jajka z pastą z suszonych pomidorów doskonale sprawdzą się jako wielkanocna przekąska. Są pyszne, wygodne do jedzenia i łatwe do przygotowania. Wyglądają naprawdę wiosennie i dekoracyjnie.

Składniki do przekąski:

  • 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
  • 5 jajek
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów w zalewie
  • 50 g sera typu feta
  • pieprz
  • 1 długi ogórek
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. 4 z nich podziel na równe połówki.
  2. Jedno całe jajko oraz wyjęte z pozostałych jajek żółtka włóż do miseczki, dodaj 2-3 suszone pomidory, ser i majonez. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Resztę suszonych pomidorów posiekaj bardzo drobno i dodaj do pasty. Całość dopraw pieprzem.
  4. Ogórek ze skórką umyj bardzo dokładnie i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (najłatwiej to zrobić obieraczką do warzyw). Ułóż na talerzu i skrop odrobiną cytryny.
  5. Połówki jajek wypełnij przygotowaną pastą, używając rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
  6. Na wykałaczki nabij plasterki ogórka tak, żeby ułożyły się we wstążkę. Każdą połówkę jajka z pastą udekoruj ogórkową wstążką.

fot. serwis prasowy WINIARY

Przepis na jajka z łososiem

Jajka faszerowane łososiem wędzonym,  koperkiem, startą skórką limonki, startymi żółtkami jajek i majonezem, podawane z paskami łososia i szczyptą pieprzu cayenne.

Składniki do przekąski:

  • 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki
  • 2 łyżki koperku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Jajka włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj i odstaw z ognia na 12 minut. Po tym czasie jajka będą idealnie twarde i dzięki temu nie popękają. Zalej zimną wodą.
  2. Jajka obierz, przekrój wzdłuż i wybierz żółtka. Przetrzyj żółtka przez sitko do miski, w której przygotujesz farsz.
  3. Odłóż kilka pasków łososia do dekoracji. Resztę łososia drobno posiekaj i dodaj do żółtek razem z posiekanym koperkiem i startą skórką limonki. Wymieszaj, dopraw solą.
  4. Jajka wypełnij farszem. Podawaj wykończone paskami łososia i szczyptą pieprzu cayenne.  

fot. serwis prasowy WINIARY

Przepis na babeczki wielkanocne

Majonez Dekoracyjny WINIARY jest niezastąpiony jako składnik sałatek, przekąsek, sosów i dipów. Teraz możesz łatwo przekonać się, że może być także idealnym składnikiem deserów. Po prostu wypróbuj nasz przepis na lekkie babeczki majonezowe z puszystym kremem czekoladowym. Przyozdobione kolorową posypką będą wyglądały wyjątkowo słodko i apetycznie. Babeczki majonezowe jako wielkanocny deser? Pysznie!

Składniki:

Do ciasta na babeczki:

  • 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY
  • 0,75 łyżeczki Proszku do pieczenia WINIARY
  • 3 jajka
  • 170 g cukru
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 85 g mąki pszennej
  • skórka otarta ze sparzonej wrzątkiem cytryny

Na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
  • 150 g mascarpone
  • 3 łyżki kakao
  • gotowa kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Babeczki:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, wsyp cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru. 
  3. Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Wymieszaj. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, a następnie majonez, delikatnie mieszając.
  5. Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.

Krem:

  1. Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i kakao. Wymieszaj delikatnie. 
  2. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na przestudzone babeczki.
  3. Na koniec udekoruj babeczki kolorową posypką.