fot. serwis prasowy WINIARY
Przepis na jajka z pastą z suszonych pomidorów i wstążeczką z ogórka
Jajka z pastą z suszonych pomidorów doskonale sprawdzą się jako wielkanocna przekąska. Są pyszne, wygodne do jedzenia i łatwe do przygotowania. Wyglądają naprawdę wiosennie i dekoracyjnie.
Składniki do przekąski:
- 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
- 5 jajek
- 5-6 sztuk suszonych pomidorów w zalewie
- 50 g sera typu feta
- pieprz
- 1 długi ogórek
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. 4 z nich podziel na równe połówki.
- Jedno całe jajko oraz wyjęte z pozostałych jajek żółtka włóż do miseczki, dodaj 2-3 suszone pomidory, ser i majonez. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Resztę suszonych pomidorów posiekaj bardzo drobno i dodaj do pasty. Całość dopraw pieprzem.
- Ogórek ze skórką umyj bardzo dokładnie i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (najłatwiej to zrobić obieraczką do warzyw). Ułóż na talerzu i skrop odrobiną cytryny.
- Połówki jajek wypełnij przygotowaną pastą, używając rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
- Na wykałaczki nabij plasterki ogórka tak, żeby ułożyły się we wstążkę. Każdą połówkę jajka z pastą udekoruj ogórkową wstążką.
fot. serwis prasowy WINIARY
Przepis na jajka z łososiem
Jajka faszerowane łososiem wędzonym, koperkiem, startą skórką limonki, startymi żółtkami jajek i majonezem, podawane z paskami łososia i szczyptą pieprzu cayenne.
Składniki do przekąski:
- 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
- 50 g łososia wędzonego
- 1 łyżeczka skórki startej z limonki
- 2 łyżki koperku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
Sposób przygotowania:
- Jajka włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj i odstaw z ognia na 12 minut. Po tym czasie jajka będą idealnie twarde i dzięki temu nie popękają. Zalej zimną wodą.
- Jajka obierz, przekrój wzdłuż i wybierz żółtka. Przetrzyj żółtka przez sitko do miski, w której przygotujesz farsz.
- Odłóż kilka pasków łososia do dekoracji. Resztę łososia drobno posiekaj i dodaj do żółtek razem z posiekanym koperkiem i startą skórką limonki. Wymieszaj, dopraw solą.
- Jajka wypełnij farszem. Podawaj wykończone paskami łososia i szczyptą pieprzu cayenne.
fot. serwis prasowy WINIARY
Przepis na babeczki wielkanocne
Majonez Dekoracyjny WINIARY jest niezastąpiony jako składnik sałatek, przekąsek, sosów i dipów. Teraz możesz łatwo przekonać się, że może być także idealnym składnikiem deserów. Po prostu wypróbuj nasz przepis na lekkie babeczki majonezowe z puszystym kremem czekoladowym. Przyozdobione kolorową posypką będą wyglądały wyjątkowo słodko i apetycznie. Babeczki majonezowe jako wielkanocny deser? Pysznie!
Składniki:
Do ciasta na babeczki:
- 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
- 1 opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY
- 0,75 łyżeczki Proszku do pieczenia WINIARY
- 3 jajka
- 170 g cukru
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 85 g mąki pszennej
- skórka otarta ze sparzonej wrzątkiem cytryny
Na krem czekoladowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
- 150 g mascarpone
- 3 łyżki kakao
- gotowa kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
Babeczki:
- Piekarnik rozgrzej do 170°C.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, wsyp cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
- Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Wymieszaj. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, a następnie majonez, delikatnie mieszając.
- Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.
Krem:
- Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i kakao. Wymieszaj delikatnie.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na przestudzone babeczki.
- Na koniec udekoruj babeczki kolorową posypką.