Kasza jaglana z groszkiem i kolendrą - przepis składniki i przygotowanie

Sprawdź wielkanocny przepis Beaty Pawlikowskiej!
Małgorzata Górecka-Kosmala / 01.03.2013 16:00
DRUKUJ PRZEPIS
Kasza jaglana z groszkiem i kolendrą - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 2 łyżki tartej marchewki
  • kilka gałązek naci pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 garść świeżej kolendry

 

Przygotowanie:

W książce Beaty Pawlikowskiej pod tytułem "Szczęśliwe garnki Extra" znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów! Zobaczcie jeden z nich!

  1. Do garnka wlej ok. dwóch szklanek gorącej wody, zagotuj
  2. Dodaj marchewkę startą na wiórki, opłukany  zielony groszek i opłukaną kaszę jaglaną
  3. Wymieszaj, gotuj przez kilka minut
  4. Dodaj liść laurowy, lubczyk i suszoną kolendrę
  5. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
  6. Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli - gotuj przez co najmniej minutę
  7. Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki - gotuj przez co najmniej minutę
  8. Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby kasza miała miejsce urosnąć
  9. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 10–15 minut – aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.

Więcej świetnych przepisów Beaty Pawlikowskiej znajdziecie w książce "Szczęśliwe garnki Extra" (wydawnictwo Edipresse Książki) - już w sprzedaży!

 
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA