Jajko

Co było pierwsze: jajko czy kura? Zdania są podzielone, ale to właśnie bez jajka w kuchni trudno się obejść. W przededniu świąt wielkanocnych, jajka w kilku odsłonach.
/ 25.06.2007 12:19

Co było pierwsze: jajko czy kura? Zdania są podzielone, ale to właśnie bez jajka w kuchni trudno się obejść. W przededniu świąt wielkanocnych, jajka w kilku odsłonach.


MARMURKOWE
Jajko w nieco egzotycznej szacie

- 4 jajka
- 3 łyżki listków czarnej herbaty
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sherry
- po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 mały kawałek cynamonu
- 1 łyżka soli


Jaja ugotować na twardo. Ostudzić, delikatnie potłuc skorupki, nie zdejmując ich. Przyprawy wymieszać i utłuc w moździerzu. Jaja przełożyć do rondelka, dodać herbatę, utłuczone przyprawy, sól, sos sojowy i sherry. Zalać 3/4 l wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Ugotowane jaja ostudzić i obrać. Wyłożyć na sałatkę z botwinki lub roszponki. Osobno podać sos sojowy wymieszany z kilkoma kroplami tabasco.



Talerz szklany 50 zł, Villeroy & Boch. Salaterka Luminarc z podstawką ok. 40 zł, supermarkety






JAJKA PRZEPIÓRCZE W GALARECIE
Lekkie i smaczne, w sam raz na wielkanocne śniadanie

- 12 jajek przepiórczych
- 2 marchewki
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1 opakowanie żelatyny spożywczej
- 1/2 l bulionu warzywnego
- pół kieliszka białego wytrawnego wina
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz


Jajka przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić w słupki i poddusić na oliwie, tak by była miękka, ale zachowała sprężystość. Groszek odsączyć z zalewy. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie, gdy lekko przestygnie, dodać wino i roztarty ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić w chłodnym miejscu, aby lekko stężała, ale pozostała jeszcze w stanie płynnym. Foremki opłukać zimną wodą. Ułożyć na przemian jajka, marchewkę i groszek, zalać tężejącą galaretką. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie i gotowe galaretki wyłożyć na półmisek. Skropić octem winnym.



Naczynie szklane (zielone i turkusowe) 4,99 zł/szt., Auchan





W SAŁATCE WIOSENNEJ
Świeża i chrupiąca, ze słodko-ostrą nutą

- 2 jajka ugotowane na twardo
- 7-10 pomidorków koktajlowych
- 2 cebulki dymki, kilka rzodkiewek
- 1 papryka
- sałata
- kilka liści świeżego szpinaku (lub liści młodych buraków)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1/2 łyżki musztardy staropolskiej

Jajka obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Pozostałe składniki umyć i osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić na pół, rzodkiewki w plasterki, cebulę ze szczypiorem posiekać, paprykę pokroić w cienkie paski. Warzywa i jajka przełożyć do salaterki. Miód wymieszać z czosnkiem, oliwą i musztardą, dodać sok cytrynowy. Sosem polać sałatkę.



Szklane naczynie 9,99 zł, Ikea. Żółty talerz 40 zł, Villeroy & Boch


Z ZIELONĄ PASTĄ
Zaskakujące połączenie, kusi wiosennym kolorem

- 6 jajek
- owoc awokado
- 2 łyżki serka homogenizowanego
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól, pieprz


Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ściąć czubki i delikatnie wydrążyć środki. Pomidora umyć, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyskrobać łyżeczką. Zmiksować miąższ na gładką masę z serkiem i sokiem cytrynowym. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać pomidora i wymieszać. Powstałym nadzieniem faszerować jajka.



Kieliszki do jajek 5,90 zł/ szt., Geant


W TARTALETKACH
Tradycyjna jajecznica w nowym wydaniu

Na ciasto:

- 500 g mąki
- 20 dag masła
- żółtko
- sól, pieprz
- olej do smarowania foremek,

na farsz:

- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki masła
- szczypiorek, sól


Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Ciasto cienko rozwałkować. Dużą szklanką wykroić koła i wylepić nimi wcześniej nasmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Nakłuć w kilku miejscach i piec przez 15 minut w temperaturze 180 st. Na patelni rozpuścić masło. Jajka lekko roztrzepać z mlekiem i solą. Usmażyć jajecznicę, pod koniec smażenia doprawić solą. Na upieczone tartaletki nałożyć jajecznicę i od razu podawać.



Serwetka bawełniana 49,90 zł, Villeroy & Boch


Potrawy, tekst, stylizacja Beata Lipov
Zdjęcia Lubomir Lipov