Jakie zioła są najlepsze dla Barana?

Jakie zioła są najlepsze dla Barana?

Nadwrażliwą częścią ciała (ale i najmocniejszą – w końcu „rogacizna”) zodiakalnych Baranów jest głowa. Doświadczają jej urazów częściej niż przedstawiciele innych znaków.
/ 30.09.2016 16:26
Jakie zioła są najlepsze dla Barana?

Nieobce im są również migreny, zapalenia uszu, cierpią także na zaburzenia snu i krótkowzroczność. Z tego powodu ziołami dla nich wymarzonymi pod względem swej przydatności będą: podbiał, kozłek lekarski, łopian, skrzyp polny, tatarak oraz arnika, a także – bazylia, oczar wirginijski i mieszanka curry. W jego apteczce nie powinno zabraknąć materiałów opatrunkowych na obrażenia typu stłuczenia, zadrapania czy skaleczenia. Bezpośrednim źródłem takich urazów jest przesławny temperament Barana (wszak jego patron to Mars – bóg wojny).

Dolegliwości Baranów

Barany narzekają dość często na skłonności do bólów głowy, zapaleń krtani i zaburzeń pracy nerek. Specjalnej troski wymagają ich oczy, przydarzają się im zapalenia spojówek, tzw. jęczmienie czy gradówki. Trzeba wymienić także uszy – Barany mogą nękać zapalenia ucha wewnętrznego. Olejek aromatyczny z mięty pieprzowej będzie również przydatny dla osób spod tego znaku. Może im brakować minerałów, tj. fosforanu wapnia i potasu. Chociaż Barany z natury swej są leniwe, uwielbiają jednak wszelką rywalizację – często dosłownie do upadłego. Fascynują je wszelkie gry drużynowe, koszykówka, hokej, siatkówka i im podobne.

Barany i Baranice wręcz uwielbiają gotować, potrafią nawet piec smakowite ciasta. Biesiadnicy zawsze docenią ich umiejętności kulinarne i nigdy się nie zawiodą w oczekiwaniu na „nowość” na stole. Osobniki płci męskiej często wrzucają coś do mikrofalówki nie bacząc na smak i jakość potrawy, ale z drugiej strony bywają wyśmienitymi zawodowymi kucharzami. Przepadają za kuchnią i meksykańską i chińską, lubią też potrawy pikantne, ostre – przyprawione mocno cebulą i czosnkiem, ponadto bardzo lubią chrupać rzodkiewki.

Na „bezkrwawe” kontuzje i stłuczenia

2 łyżeczki kwiatów arniki gotować 5 minut. Nakładać w formie ciepłych kompresów na bezkrwawe kontuzje.

Napar na „gardłowe” problemy

Łyżkę ziół podbiału (kwiaty lub liście) zalać półtorej szklanki wrzątku, parzyć pod przykryciem około 10 minut. Następnie przecedzić i pić pomiędzy posiłkami, tak 3–5 razy dziennie, po 1/4 szklanki – dorośli, natomiast dzieci 2 łyżki.