Przygotowanie: 35 min
Smażenie: 5 min
Porcja: 230 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 7 jajek
- mała cebula
- po 1/2 pęczka natki i koperku
- łyżka masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
- masło klarowane lub olej do smażenia
- sól, pieprz
- ziarenka czerwonego pieprzu
- gałązki natki i koperku
- listki sałaty
- pomidorki koktajlowe
- Ugotuj na twardo 6 jajek. Zalej zimną wodą, ostudź. Następnie osusz i jajka w skorupkach ostrożnie, ostrym nożem pokrój wzdłuż na połówki.
- Z połówek, uważając, aby nie uszkodzić skorupki, wyjmij białka i żółtka. Drobno posiekaj.
- Obierz cebulę, pokrój w maleńką kosteczkę lub posiekaj i podduś na łyżce masła. Miękką, rumianą cebulę przestudź i przełóż do jajek.
- Opłucz zioła, osusz, posiekaj. Również włóż do jajek. Wbij ostatnie surowe jajko, dodaj 2–3 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Farszem napełnij połówki skorupek. Lekko dociśnij. Farsz panieruj w pozostałej bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej masło i farszem do dołu układaj na niej połówki jajek. Smaż na rumiano. Gotowe jajka ułóż na półmisku. Fantazyjnie udekoruj.
Zobacz inne przepisy na fantastyczne jajka faszerowane!
Śródziemnomorskie jajka faszerowane
Jajka z zielonym farszem
Faszerowane jajka z migdałami
Jajka faszerowane na zielono
Jajka faszerowane dwoma pastami
Jajka z zielonym farszem
Faszerowane jajka z migdałami
Jajka faszerowane na zielono
Jajka faszerowane dwoma pastami
Wielkanocne przepisy - forum >>