Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: ok. 135 min
Przepis na 8 porcji:
- 2 kg wołowiny na pieczeń
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- 2 żółtka
- czubata łyżka bułki tartej
- 3 łyżki masła
- tymianek suszony
- słodka i ostra mielona papryka
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ostrym nożem zrób wzdłuż dwa długie nacięcia, uważając, by nie przeciąć mięsa do końca.
2. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w niewielką kostkę. Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, włóż paprykę i cebulę, smaż, mieszając, aż warzywa zrobią się miękkie. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, podsmaż na pozostałym maśle.
3. Warzywa wymieszaj z pieczarkami. Farsz lekko przestudź, wymieszaj z żółtkami, bułką tartą. Dopraw do smaku suszonym tymiankiem, mieloną słodką i ostrą papryką, solą oraz szczyptą pieprzu.
4. Mięso lekko natrzyj pieprzem. Przygotowanym farszem nadziej nacięcia. Pieczeń owiń sznurkiem kuchennym. Ułóż na blasze, polej olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni. Piecz 2 godziny i 15 minut. W trakcie pieczenia mięso polewaj kilkoma łyżkami wody. Podawaj z młodymi ziemniakami i zielonym groszkiem.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Pieczona wołowina z jarzynami i grzybami
Doprawiona tymiankiem i długo pieczona