warzywa w occie - jak długo?
napisał/a:
~Yarael Poof
2011-09-20 18:09
Witam.
Chcę spróbować zrobić warzywa w occie (ogórki konserwowe i co tam
popadnie). Przepisy różne mam, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji
po jakim czasie są "do jedzenia".
Ogórki kwaszone (kiszone) no to się ukiszą co widać słychać i czuć :)
A po jakim czasi e np. ogórki konserwowe są konserwowe?
Maciej
Chcę spróbować zrobić warzywa w occie (ogórki konserwowe i co tam
popadnie). Przepisy różne mam, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji
po jakim czasie są "do jedzenia".
Ogórki kwaszone (kiszone) no to się ukiszą co widać słychać i czuć :)
A po jakim czasi e np. ogórki konserwowe są konserwowe?
Maciej
napisał/a:
~Ikselka
2011-09-20 18:29
Dnia Tue, 20 Sep 2011 18:09:45 +0200, Yarael Poof napisał(a):
> Witam.
> Chcę spróbować zrobić warzywa w occie (ogórki konserwowe i co tam
> popadnie). Przepisy różne mam, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji
> po jakim czasie są "do jedzenia".
> Ogórki kwaszone (kiszone) no to się ukiszą co widać słychać i czuć :)
> A po jakim czasi e np. ogórki konserwowe są konserwowe?
>
Po zapasteryzowaniu i ostygnięciu
--
XL
> Witam.
> Chcę spróbować zrobić warzywa w occie (ogórki konserwowe i co tam
> popadnie). Przepisy różne mam, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji
> po jakim czasie są "do jedzenia".
> Ogórki kwaszone (kiszone) no to się ukiszą co widać słychać i czuć :)
> A po jakim czasi e np. ogórki konserwowe są konserwowe?
>
Po zapasteryzowaniu i ostygnięciu
--
XL
napisał/a:
~Alex D. B."
2011-09-22 22:20
Użytkownik "Yarael Poof" napisał w
wiadomości news:j5ads7$97c$1@news.icpnet.pl...
> Witam.
> Chcę spróbować zrobić warzywa w occie (ogórki konserwowe i co tam
> popadnie). Przepisy różne mam, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji po
> jakim czasie są "do jedzenia".
> Ogórki kwaszone (kiszone) no to się ukiszą co widać słychać i czuć :)
> A po jakim czasi e np. ogórki konserwowe są konserwowe?
>
zaczynaja byc dobre po ca. miesiacu, smak stabilizuje sie ok 2 mies po
zrobieniu.
zamiast konserwowych, polecam saladke szwedzka.
dobrze zrobione moga lezec latami. oczywiscie bez slonca i skokow
temperatury.
ja trzymam w boxie w podziemnym garazu - idealne warunki.
oczywiscie, rad kulinarnych grubej berty nie polecam, to dobre dla swini
conajwyzej.
Alex.
napisał/a:
~Ikselka
2011-09-22 22:35
Dnia Thu, 22 Sep 2011 22:20:28 +0200, Alex D. B. napisał(a):
> saladke
> boxie
> conajwyzej
Pisać się naucz, tłuczku.
--
XL
> saladke
> boxie
> conajwyzej
Pisać się naucz, tłuczku.
--
XL
napisał/a:
~Alex D. B."
2011-09-22 23:01
Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> Dnia Thu, 22 Sep 2011 22:20:28 +0200, Alex D. B. napisał(a):
>
>> saladke
>> boxie
>> conajwyzej
>
> Pisać się naucz, tłuczku.
>
posrana vista ciebie oczekowywuje.
wez zrob dobry uczynek i dolacz.
Alex.
napisał/a:
~Alex D. B."
2011-09-23 19:28
Użytkownik "Robson" napisał w wiadomości
>
>> zamiast konserwowych, polecam saladke szwedzka.
>
> Oburzasz się na cukier w jagodach i żurawinie (ja z tego nie zrezygnuję,
> nie będę zabijał witamin pasteryzowaniem, a je się ich jednorazowo 1-2
> łyżeczki, a lodów?), a jednocześnie ładujesz tłustą śmietanę i cukier do
> już słodkich owoców na lody.
>
ja???
> A masz sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką? Tę akurat bardzo lubię.
>
ja robie tak:
3 kg ogorkow pokrojonych w plasterki (ca 1mm)
(w ramach wydziwiania mozna kroic nie w poprzek a wzdloz.)
25dkg cebuli
3/4 szklanki octu
pol szklanki cukru (mozna ciut wiecej - na smak zalewa ma byc "za kwasna i
za slodka")
1,5 lyzeczki soli
wymieszac wszystko, odstawic na godzine lub wiecej (zeby ogorki troche
zmiekly)
wladowac do sloikow.
dodac pare ziarenek pieprzu, gorczycy i lisc laurowy.
opcjonalnie ziele angielskie, ja nie daje.
ja uzywam sloikow ok 300ml, i pasteryzuje 10 min
po miesiacu jest juz dobra
Alex.