Noże ze stali

napisał/a: ~FilipJ 2012-03-18 19:02
W dniu 2012-03-12 19:30, Jacek Osiecki pisze:

> No dobra. Ktoś wie gdzie szukać "prawdziwych" damascenów? :)
W muzeum?
Pomijam kwestię
> ceny, pewnie jest kosmiczna (niektórych dziwerów również),
No, może uda ci się odkupić z jakiejś prywatnej kolekcji ;)
Pozdrawia
FJ
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-03-18 19:17
FilipJ wrote:

> W dniu 2012-03-12 19:30, Jacek Osiecki pisze:
>
>> No dobra. Ktoś wie gdzie szukać "prawdziwych" damascenów? :)
> W muzeum?
> Pomijam kwestię
>> ceny, pewnie jest kosmiczna (niektórych dziwerów również),
> No, może uda ci się odkupić z jakiejś prywatnej kolekcji ;)

Może w Damaszku da się kupić, tylko tam chwilowo bombowa atmosfera.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~Ikselka 2012-03-18 20:03
Dnia Sun, 18 Mar 2012 19:17:22 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):

> Może w Damaszku da się kupić, tylko tam chwilowo bombowa atmosfera.

Na noże poszło.
--

XL
napisał/a: ~kogutek" 2012-03-20 21:56
Jacek Osiecki napisał(a):

> Witam,
>
> Tak sobie pomyślałem że fajnie by było w końcu zrobić upgrade kuchennej
> nożowni do damascenów ;)
>
> Zacząłem więc poszukiwania od sprawdzenia czym właściwie jest/była stal
> damasceńska, by wiedzieć czego unikać i czego szukać - i najwiarygodniej
> brzmiące opisy czym jest a czym nie jest są w wikipedii:
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_damasceńska
>
> "Dawna hipoteza, że stal ta była otrzymana przez skuwanie ze sobą wielu
> (300-1000 i więcej) warstw stali węglowej o kolejno narastającej twardości,
> okazała się fałszywa. Współczesne eksperymenty metalurgiczne, oparte na
> szczegółowych badaniach mikrostruktury tej stali, doprowadziły do
> opracowania procesu technologicznego, prowadzącego do uzyskania stopu o
> bardzo zbliżonych do oryginalnej stali damasceńskiej właściwościach."
>
> No dobra, czyli też wierzyłem w mit. Jako dodatkowy wspomagacz mamy hasło:
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Dziwer
>
> I tam czytamy: "Dziwer (damast skuwany) - powstaje w wyniku wielokrotnego
> (skuwania) zgrzewania ze sobą miękkiego żelaza z twardą stalą o wysokiej
> zawartości węgla, bądź stali ze stalą gdzie różnica w zawartościach węgla
> musi być znaczna aby ów wzór stał się widoczny. Często mylnie określany
> stalą damasceńską, z którą nie ma nic wspólnego z tego powodu, iż stal
> damasceńska (nazywana damastem krystalicznym) powstaje już w procesie wytopu
> a nie skuwania."
>
> Super, czyli ewidentnie nie należy szukać noży kutych z X warstw bo nie
> będzie to stal damasceńska tylko coś co wygląda podobnie.
>
> I wspaniale, tylko teraz... jak znaleźć prawdziwe noże ze stali
> "damasceńskiej"? Gdzie bym nie trafił do sklepów online, to zawsze jest
> informacja że noże wykute zostały z xxx warstw stali węglowej, a najczęściej
> jest jeszcze załączona identyczna formułka o tym jakie to miecze damasceńskie
> były cudowne, plus poniższa formułka:
>
> "Chociaż sztuka kucia damasceńskich mieczy zaginęła (najprawdopodobniej z
> powodu wyczerpania złóż rudy), to obecnie podobne własciwości uzyskuje się
> wytwarzając damast skuwany ( dziwer ). W skrócie polega to na skuwaniu ze
> sobą dwóch (lub więcej) warstw stali wysoko i niskowęglowej."
>
> No dobra. Ktoś wie gdzie szukać "prawdziwych" damascenów? :) Pomijam kwestię
> ceny, pewnie jest kosmiczna (niektórych dziwerów również), bardziej chodzi
> już o stwierdzenie czy w ogóle istnieją noże wykonane według tego procesu
> technologicznego o którym mowa w pierwszym linku...
>
> Pozdrawiam,
Po co Ci w kuchni rdzewiejące noże?

--
napisał/a: ~vcore 2012-03-20 23:10
W dniu wtorek, 20 marca 2012, 21:56:43 UTC+1 użytkownik kogutek napisał:
> Po co Ci w kuchni rdzewiejące noże?

Według mnie jeśli ktoś ma czas a tym bardziej chęci do dbania i pielęgnacji to nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić nóż ze stali węglowej czy damastu zawierającego takową. Stal z dużą zawartością węgla odznacza się wysoką agresją cięcia oraz zwiększoną twardością a co za tym idzie trzymaniem ostrości. Poza tym damast może być wykonany ze stali nierdzewnych lub rdzewiejących bardzo trudno (mała zawartość węgla). Poza tym nóż z węglówki już po kilku tygodniach intensywnego używania pokrywa się warstwą patyny która zabezpiecza go przed rdzewieniem przy byle wilgoci
napisał/a: ~kogutek" 2012-03-22 09:41
vcore napisał(a):

> W dniu wtorek, 20 marca 2012, 21:56:43 UTC+1 u=BFytkownik kogutek napisa=B3=
> :
> > Po co Ci w kuchni rdzewiej=B1ce no=BFe?
>
> Wed=B3ug mnie je=B6li kto=B6 ma czas a tym bardziej ch=EAci do dbania i pie=
> l=EAgnacji to nic nie stoi na przeszkodzie aby kupi=E6 n=F3=BF ze stali w=
> =EAglowej czy damastu zawieraj=B1cego takow=B1. Stal z du=BF=B1 zawarto=B6c=
> i=B1 w=EAgla odznacza si=EA wysok=B1 agresj=B1 ci=EAcia oraz zwi=EAkszon=B1=
> twardo=B6ci=B1 a co za tym idzie trzymaniem ostro=B6ci. Poza tym damast mo=
> =BFe by=E6 wykonany ze stali nierdzewnych lub rdzewiej=B1cych bardzo trudno=
> (ma=B3a zawarto=B6=E6 w=EAgla). Poza tym n=F3=BF z w=EAgl=F3wki ju=BF po k=
> ilku tygodniach intensywnego u=BFywania pokrywa si=EA warstw=B1 patyny kt=
> =F3ra zabezpiecza go przed rdzewieniem przy byle wilgoci
Ty tak na poważnie czy tylko sobie pierdzielisz głupoty bo nie masz co robić?

--