Bób_-_z_czym_oprócz_koperku?

napisał/a: ~Bożena 2012-07-19 09:34
"Ikselka" wrote in message
|
| Najbardziej lubię "luzem", gotowany z solą. Robiłam kiedyś zupę a la
| grochowa - no i wyszła grochowa, tak więc szkoda było psuć bób na nią,
| można było wziąć groch, ot co.

Czasem dorzucam bób do takich lekkich zup z młodych warzyw, czasem (jak
zostaną jakieś resztki) do kremu z cukinii czy brokuła. Takich a la grochowa
nie robiłam, wydawały mi się zbyt ciężkie na tę świeżość bobu i jak widać
słusznie.

| Bardzo dobre są strąki BARDZO młodego bobu - przyrządzane jak fasolka
| szparagowa. Podobnie strąki młodego groszku zielonego - podsmażone z
| paseczkami młodej wołowiny, sosem sojowym, solą i czosnkiem - do tego ryż.

Tak, młode strąki są pyszne :)

Bożena.
napisał/a: ~Bożena 2012-07-19 09:35
"Stefan" wrote in message
|
| pierogi z bobem i fetą, skwarkami, szpinakiem


Ciekawe połączenie. Zanotowałam. Pierogów lepić raczej nie będę, ale w czymś
innym przetestuję.

Bożena.
napisał/a: ~Bożena 2012-07-19 09:56
"Bbjk" wrote in message
|
| Jadłam gnocchi z bobem, szynką parmeńską i małymi pomidorkami, była w
| tym oliwa i czosnek, jadłam tez pappardelle z bobem, pecorino i rukolą.
| Jedno i drugie to włoszczyzna, pewnie na włoskich stronach znajdziesz
| wiele bobowych przepisów. Sama tego nie robiłam.

Takie połączenie z pomidorkami, szynką (chudym boczkiem) i czosnkiem robię,
jako a la sałatkę na ciepło albo dodatek do czegoś, czasem grubo rozgniatam
i jest na chleb świeży lub podpiekany, wtedy na górę daję jeszcze np. kostkę
z pomidora z jakimś ziólkiem, grubo mielony pieprz i kapka oliwy. A z
pecorino i rukolą spróbuję. Dziękuję :)

Bożena.
napisał/a: ~Stefan" 2012-07-19 10:16

Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> Dnia Wed, 18 Jul 2012 21:53:49 +0200, jerzy.n napisał(a):
> Przypomniało mi się: młode nasiona bobu (ugotowane) plus skwarki z boczku!
> Jeść hurtem, jako danie.
i do tego dobrze schłodzone piwo z małego browaru np. Krajcar z Żywca
(polecam gorąco, super produkcja typu pils z miodowym posmakiem).
pozdr
Stefan

napisał/a: ~Bożena 2012-07-19 10:24
"Aicha" wrote in message
|
| Sałatki.
| http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8121106,Bobobranie.html
| (robię taką jak na zdjęciu, z jajkiem)


Z jajkiem może być ciekawie. A co dajesz jako sos?

| i takie małe kompendiątko:
| http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/przepisy.html

Kwestię Smaku znam i lubię :)
A propos tej strony bardzo dobry jest ten chłodnik:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/ogorkowa_z_awokado/przepis.html

Bożena.
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-07-19 14:40
Bożena wrote:

> "Bbjk" wrote in message
> news:ju70pm$gqf$1@inews.gazeta.pl...
> |
> | Jadłam gnocchi z bobem, szynką parmeńską i małymi pomidorkami, była w
> | tym oliwa i czosnek, jadłam tez pappardelle z bobem, pecorino i rukolą.
> | Jedno i drugie to włoszczyzna, pewnie na włoskich stronach znajdziesz
> | wiele bobowych przepisów. Sama tego nie robiłam.
>
> Takie połączenie z pomidorkami, szynką (chudym boczkiem) i czosnkiem
> robię, jako a la sałatkę na ciepło albo dodatek do czegoś, czasem grubo
> rozgniatam i jest na chleb świeży lub podpiekany, wtedy na górę daję
> jeszcze np. kostkę
> z pomidora z jakimś ziólkiem, grubo mielony pieprz i kapka oliwy. A z
> pecorino i rukolą spróbuję. Dziękuję :)

Ra zrobiłem kiedyś z młodego bobu coś w rodzaju fasolki po bretońsku, ale
jako jarzynę do pieczeni wieprzowej z polentą. Dodałem jeszcze trochę
kaparów i cząbru, skwarków też nie było. Pomidory (z puszki) i zasmażka na
masło+olej+mąka+przecier pomidorowy. Ale z rokiettą też spróbuję

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~Ikselka 2012-07-19 17:34
Dnia Thu, 19 Jul 2012 09:35:58 +0200, Bożena napisał(a):

> "Stefan" wrote in message
> news:ju6vh3$p4p$1@inews.gazeta.pl...
>|
>| pierogi z bobem i fetą, skwarkami, szpinakiem
>
>
> Ciekawe połączenie. Zanotowałam. Pierogów lepić raczej nie będę, ale w czymś
> innym przetestuję.
>

W krokietach np.


--
XL
napisał/a: ~grazyna007 2012-07-19 21:33
W dniu 2012-07-18 15:25, Nixe pisze:
> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
> jeździć).
> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
> patenty :)
>
> Pozdrawiam
> N.
Mnie najbardziej smakuje ze skwarkami z wedzon ego boczku i posiekana
natka pietruszki. Salatka też pyszna, ale dość pracochlonna ze wzgledu
na obieranie skorki.
napisał/a: ~Waldemar Krzok 2012-07-19 21:39
grazyna007 wrote:

> W dniu 2012-07-18 15:25, Nixe pisze:
>> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
>> jeździć).
>> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
>> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
>> patenty :)
>>
>> Pozdrawiam
>> N.
> Mnie najbardziej smakuje ze skwarkami z wedzon ego boczku i posiekana
> natka pietruszki. Salatka też pyszna, ale dość pracochlonna ze wzgledu
> na obieranie skorki.

Weź młody, nie trzeba obierać. Nawet średnio młody jest ok ze skórką.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
napisał/a: ~Justyna Vicky S." 2012-07-20 21:45

Użytkownik "Nixe" napisał w wiadomości
> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
> jeździć).
> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
> patenty :)

Nie jest to sprawdzony patent, ale zawsze można sprawdzić ;)
https://gotujmy.pl/uduszony-bob-z-wybornymi-towarzyszami,przepisy,154898.html

Pozdrawiam
napisał/a: ~Mateusz V 2012-08-03 08:08
JA gotuję lekko osolony i robię sałatkę z ogórkiem małosolnym i
koperkiem. Raczej oliwa, pieprz i sól ale jak ktoś lubi to odrobina
majonezu może być też.