Biały barszcz, żur i zalewajka - różn

napisał/a: ~wolim 2012-10-19 21:07
Czy możecie mi wyjaśnić na czym polega różnica pomiędzy barszczem
białym, żurem i zalewajką?

Mnie się zalewajka kojarzy z dużą ilością śmietany, ale być może się mylę?

Pozdrawiam,
MW
napisał/a: ~medea 2012-10-19 21:26
W dniu 2012-10-19 21:07, wolim pisze:
> Czy możecie mi wyjaśnić na czym polega różnica pomiędzy barszczem
> białym, żurem i zalewajką?

Mnie się wydaje, że rodzajem mąki - żur jest z żytniej, a barszcz biały
z pszennej. Zalewajka to nie wiem.

Ewa
napisał/a: ~Paulinka 2012-10-19 21:31
W dniu 2012-10-19 21:07, wolim pisze:
> Czy możecie mi wyjaśnić na czym polega różnica pomiędzy barszczem
> białym, żurem i zalewajką?
>
> Mnie się zalewajka kojarzy z dużą ilością śmietany, ale być może się mylę?

Barszcz biały ma bazę na zakwasie z maki pszennej, żur z żytniej, a
zalewajka to kartoflanka z żurkiem :)


--
Paulinka
napisał/a: ~Qrczak 2012-10-19 23:27
Dnia 2012-10-19 21:31, obywatel Paulinka uprzejmie donosi:
> W dniu 2012-10-19 21:07, wolim pisze:
>> Czy możecie mi wyjaśnić na czym polega różnica pomiędzy barszczem
>> białym, żurem i zalewajką?
>>
>> Mnie się zalewajka kojarzy z dużą ilością śmietany, ale być może się
>> mylę?
>
> Barszcz biały ma bazę na zakwasie z maki pszennej, żur z żytniej, a
> zalewajka to kartoflanka z żurkiem :)

No z tym ostatnim to nie tak do końca. Moja kartoflanka lubi kminek albo
koperek zielony, a tego bym do zalewajki nie dała. Ale że to kartofle
zaciągnięte żurem - fakt. Można wciepnąć grzybka też.
Poza tym żurek lubi przesmażoną na brązowo cebulkę, jaką kiełbasinę,
majeranek i pieprz. Zaś barszcz biały to na wodzie po gotowaniu wędzonki
najchętniej, z chrzanem, kapką śmietany i jajem na twardo.
Ale czy to jest jakiś ogólnonarodowy podział, to nie wiem. Tak mam, bo
tak z domu wyniosłam.

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.