Ryba w galarecie
Przygotuj ją z ryb morskich (np. z łososia), bo zawierają dużo jodu, nienasyconych kwasów tłuszczowych i... jedz potrawę do woli. Nie doprawiaj jednak galarety na ostro.
Sałatka śledziowa
Pozwól sobie na niewielką ilość tego przysmaku. Dla ciebie najlepsza będzie sałatka z gotowanymi buraczkami, jabłkami, posypana natką pietruszki (źródło żelaza i witaminy C). Cebulę – dodaj ją tylko do smaku – sparz wrzątkiem albo zastąp odrobiną czerwonej (jest łagodniejsza). Możesz użyć nieco oleju z winogron, słonecznikowego lub domowego majonezu (gotowane żółtko plus olej).
Zupa grzybowa
Choć jest pyszna, przejdź raczej do następnego dania, bo jest zbyt ciężkostrawna.
Barszcz czerwony
Jest lekkostrawny, zawiera dużo soli mineralnych i błonnika. Nie jedz kiszonego barszczu. Całe buraki umyj, pokrój, dodaj cebulę, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu. Dopraw sokiem z kwaśnych jabłek.
Uszka z grzybami
Pozwól sobie tylko na jeden taki pierożek. Grzyby, nawet dobrze ugotowane, są ciężkostrawne. Poza tym do nadzienia dodaje się także podsmażoną cebulkę. Takie połączenie wywołałoby u malca wzdęcia lub kolkę. Najlepiej ulep sobie kilka uszek bez nadzienia.
Postne pierogi
Choć pachną smakowicie, nie nakładaj ich na talerz. Jeśli uwielbiasz pierogi, przygotuj specjalnie dla siebie porcję z nadzieniem innym niż kapusta i grzyby, np. z kaszy gryczanej lub ziemniaczano-serowym, szpinakowym. Będą równie smaczne, ale też lekkostrawne (nie podsmażaj ich – możesz je podpiec). Jeśli zauważyłaś, że maluch reaguje alergicznie, gdy zjesz nabiał, nie dodawaj sera.
Karp smażony
Lepszy byłby filet z łososia lub pstrąg – ugotowany na parze lub upieczony w folii. To doskonałe źródło białka oraz wapnia.
Piernik, keks, makowiec
Odrobina każdego z tych ciast nie zaszkodzi, jeśli są domowego wypieku (bez sztucznych aromatów).
Kluski z makiem
Teraz możesz połasuchować. Pod warunkiem, że w tym daniu nie będzie za dużo maku, zamiast miodu użyjesz cukru, a orzechy zastąpisz migdałami (pobudzają laktację). Dorzuć rodzynki, figi, morele – mają niezbędne dla ciebie żelazo.
Kisiel żurawinowy
Możesz go jeść bez ograniczeń. Żurawiny działają przeciwbakteryjnie oraz mają wiele witamin (A, C oraz B).
Kompot z suszu
Suszone jabłka, gruszki, śliwki, figi, morele to źródło mikroelementów. Poprawiają trawienie, ale gdy zjesz ich za dużo, mogą zadziałać przeczyszczająco (co odczujesz i ty, i dziecko). Owoce koniecznie sparz i umyj.
Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia z SGGW w Warszawie