Tradycyjna wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pierwszą gwiazdką na niebie. Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej, którą ujrzeli Trzej Królowie po narodzinach Dzieciątka Jezus. Wyjątkowa, ciepła atmosfera panująca w waszym domu w wigilijny wieczór sprawi, że chwile te pozostaną na zawsze w pamięci dziecka. Warto więc zadbać o to by dziecko mogło skosztować wigilijnych potraw. Wystarczy tylko zmodyfikować przepisy na tradycyjne dania, by dopasować je do potrzeb dziecka.
Fot. Depositphotos
Tradycyjny smażony w panierce karp jest dla dziecka zbyt ciężkostrawny. Jeśli mama zdejmie pieczoną skórkę, dziecko może spróbować mięso ryby. Należy pamiętać o usunięciu ości z karpia. Najłatwiej zrobić to od strony brzusznej bowiem w części grzbietowej jest mnóstwo ości. Rybie mięso dostarcza witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu krwionośnego, nerwowego, hormonalnego i immunologicznego.
Ryba po grecku (powyżej roku)
Składniki:
- filet z dorsza lub mintaja,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2-3 plasterki cebuli,
- przecier pomidorowy,
- sok z cytryny,
- olej.
Sposób przygotowania:
Pietruszkę, seler i marchew dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Do zeszklonej na oleju cebuli dodaj warzywa i smaż około 3 minut. Filet skrop sokiem z cytryny i usmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć do niego warzywa, podlej wodą i duś pod przykryciem. Gdy ryba rozpadnie się na kawałeczki a warzywa będą miękkie dodaj przecier pomidorowy. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Zupka rybna (po 10. m-cu życia)
Składniki:
- 2 łyżki ryżu,
- marchewka,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- filet z morszczuka,
- sok z cytryny,
- koperek,
- estragon.
Sposób przygotowania:
Rybę ugotuj na parze. W garnku zagotuj wodę. Warzywa dokładnie umyj i wrzuć na wrzątek. Gotuj do miękkości. Z wywaru usuń marchewkę, pietruszkę i seler. Wrzuć ryż i gotuj, aż stanie się całkiem miękki. Po ugotowaniu się ryżu dodaj rybę, sok z cytryny i drobno pokrojoną marchewkę. Wsyp koperek i estragon. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodatkowo dla dzieci można przygotować kotleciki rybne.
Przepis:
Kotleciki rybne
Buraczki są delikatnie słodkie i nie uczulają. Są źródłem potasu, żelaza, wapnia i kwasu foliowego. Można podawać je niemowlętom po 6-7 miesiącu. Sok z buraków wspomaga procesy krwiotwórcze.
Zupka buraczkowa (po 7. m-cu życia)
Składniki:
- ½ ziemniaka,
- ½ marchewki,
- ½ pietruszki,
- 1 mały burak,
- ½ żółtka,
- 1 łyżeczka masła.
Sposób przygotowania:
Buraka dokładnie umyj. Następnie ugotuj go i obierz ze skórki. Ziemniaka, marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój. Ugotuj warzywa do miękkości. Następnie zmiksuj je razem z burakiem. Jajko sparz wrzątkiem i oddziel żółtko od białka. Do zupy dodaj ½ żółtka i masło. Całość zagotuj.
Dla starszych dzieci możesz sporządzić barszcz czerwony, który podasz z groszkiem ptysiowym.
Przepis:
https://polki.pl/we-dwoje/barszczyk;czerwony,artykul,15504.html
Kapusta w wersji świątecznej może być przyczyną wzdęć i bólu brzucha u dziecka. Jeśli chcesz przygotować pierożki wigilijne dla dziecka zastąp farsz z kapusty farszem z kaszy gryczanej i białego sera.
Pierogi z kaszą gryczaną (po 18. m-cu życia)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka wody,
- 1 jajko,
- olej.
Farsz:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
- 15 dag białego sera,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
Przygotuj tradycyjne ciasto na pierogi. Składniki na farsz dokładnie wymieszaj i przemiel przez maszynkę. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj krążki. Na każdym kładź porcję farszu i sklejaj brzegi. Układaj je na stolnicy posypanej mąką. Gotuj w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj polane masłem.
Przed ukończeniem drugiego roku życia dziecko nie powinno jeść kutii. Łatwo można się nią zakrztusić a miód i orzechy mogą uczulać. Zamiast kutii przygotuj dla dziecka inne smakołyki np. kisiel żurawinowy lub duszone gruszki z cynamonem.
Owoce żurawiny są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B. Zawierają wapń, fosfor, żelazo i jod. Żurawina stosowana jest jako naturalny lek w stanach zapalnych układu moczowego oraz przeziębieniach.
Kisiel żurawinowy
Przepis:
https://polki.pl/we-dwoje/kisiel;zurawinowy,artykul,8362.html
Gruszki zawierają potas, fosfor, magnez, żelazo i pektyny. Ze względu na dużą zawartość błonnika i pektyn regulują pracę przewodu pokarmowego.
Duszona gruszka z cynamonem
Przepis:
https://polki.pl/we-dwoje/duszona;gruszka;z;cynamonem,artykul,15501.html