POLECAMY

Dziecko przy wigilijnym stole

Tradycyjna wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pierwszą gwiazdką na niebie. Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej, którą ujrzeli Trzej Królowie po narodzinach Dzieciątka Jezus. Wyjątkowa, ciepła atmosfera panująca w waszym domu w wigilijny wieczór sprawi, że chwile te pozostaną na zawsze w pamięci dziecka. Warto więc zadbać o to by dziecko mogło skosztować wigilijnych potraw. Wystarczy tylko zmodyfikować przepisy na tradycyjne dania, by dopasować je do potrzeb dziecka.

Tradycyjna wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pierwszą gwiazdką na niebie. Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej, którą ujrzeli Trzej Królowie po narodzinach Dzieciątka Jezus. Wyjątkowa, ciepła atmosfera panująca w waszym domu w wigilijny wieczór sprawi, że chwile te pozostaną na zawsze w pamięci dziecka. Warto więc zadbać o to by dziecko mogło skosztować wigilijnych potraw. Wystarczy tylko zmodyfikować przepisy na tradycyjne dania, by dopasować je do potrzeb dziecka.

Dziecko przy wigilijnym stole

Fot. Depositphotos

Tradycyjny smażony w panierce karp jest dla dziecka zbyt ciężkostrawny. Jeśli mama zdejmie pieczoną skórkę, dziecko może spróbować mięso ryby. Należy pamiętać o usunięciu ości z karpia. Najłatwiej zrobić to od strony brzusznej bowiem w części grzbietowej jest mnóstwo ości. Rybie mięso dostarcza witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu krwionośnego, nerwowego, hormonalnego i immunologicznego.
 

Ryba po grecku (powyżej roku)

 

Składniki:

  • filet z dorsza lub mintaja,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2-3 plasterki cebuli,
  • przecier pomidorowy,
  • sok z cytryny,
  • olej.

Sposób przygotowania:
Pietruszkę, seler i marchew dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Do zeszklonej na oleju cebuli dodaj warzywa i smaż około 3 minut. Filet skrop sokiem z cytryny i usmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć do niego warzywa, podlej wodą i duś pod przykryciem. Gdy ryba rozpadnie się na kawałeczki a warzywa będą miękkie dodaj przecier pomidorowy. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Zupka rybna (po 10. m-cu życia)

Składniki:

  • 2 łyżki ryżu,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • filet z morszczuka,
  • sok z cytryny,
  • koperek,
  • estragon.

Sposób przygotowania:
Rybę ugotuj na parze. W garnku zagotuj wodę. Warzywa dokładnie umyj i wrzuć na wrzątek. Gotuj do miękkości. Z wywaru usuń marchewkę, pietruszkę i seler. Wrzuć ryż i gotuj, aż stanie się całkiem miękki. Po ugotowaniu się ryżu dodaj rybę, sok z cytryny i drobno pokrojoną marchewkę. Wsyp koperek i estragon. Całość dokładnie wymieszaj.

Dodatkowo dla dzieci można przygotować kotleciki rybne.

Przepis:
Kotleciki rybne

Buraczki są delikatnie słodkie i nie uczulają. Są źródłem potasu, żelaza, wapnia i kwasu foliowego. Można podawać je niemowlętom po 6-7 miesiącu. Sok z buraków wspomaga procesy krwiotwórcze.

Zupka buraczkowa (po 7. m-cu życia)

Składniki:

  • ½ ziemniaka,
  • ½ marchewki,
  • ½ pietruszki,
  • 1 mały burak,
  • ½ żółtka,
  • 1 łyżeczka masła.

Sposób przygotowania:
Buraka dokładnie umyj. Następnie ugotuj go i obierz ze skórki. Ziemniaka, marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój. Ugotuj warzywa do miękkości. Następnie zmiksuj je razem z burakiem. Jajko sparz wrzątkiem i oddziel żółtko od białka. Do zupy dodaj ½ żółtka i masło. Całość zagotuj.

Dla starszych dzieci możesz sporządzić barszcz czerwony, który podasz z groszkiem ptysiowym.

Przepis:
https://polki.pl/we-dwoje/barszczyk;czerwony,artykul,15504.html

Kapusta w wersji świątecznej może być przyczyną wzdęć i bólu brzucha u dziecka. Jeśli chcesz przygotować pierożki wigilijne dla dziecka zastąp farsz z kapusty farszem z kaszy gryczanej i białego sera.

Pierogi z kaszą gryczaną (po 18. m-cu życia)

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 jajko,
  • olej.

Farsz:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 15 dag białego sera,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:
Przygotuj tradycyjne ciasto na pierogi. Składniki na farsz dokładnie wymieszaj i przemiel przez maszynkę. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj krążki. Na każdym kładź porcję farszu i sklejaj brzegi. Układaj je na stolnicy posypanej mąką. Gotuj w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj polane masłem.

Przed ukończeniem drugiego roku życia dziecko nie powinno jeść kutii. Łatwo można się nią zakrztusić a miód i orzechy mogą uczulać. Zamiast kutii przygotuj dla dziecka inne smakołyki np. kisiel żurawinowy lub duszone gruszki z cynamonem.

Owoce żurawiny są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B. Zawierają wapń, fosfor, żelazo i jod. Żurawina stosowana jest jako naturalny lek w stanach zapalnych układu moczowego oraz przeziębieniach.

Kisiel żurawinowy

Przepis:
https://polki.pl/we-dwoje/kisiel;zurawinowy,artykul,8362.html

Gruszki zawierają potas, fosfor, magnez, żelazo i pektyny. Ze względu na dużą zawartość błonnika i pektyn regulują pracę przewodu pokarmowego.

Duszona gruszka z cynamonem
Przepis:
https://polki.pl/we-dwoje/duszona;gruszka;z;cynamonem,artykul,15501.html

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)