7 dietetycznych porad, jak jeść w czasie ciąży

Dowiedz się, jak powinnaś się odżywiać w czasie ciąży! Oto najlepsze porady dietetyka dla przyszłych mam.
/ 29.04.2014 09:39

W trakcie ciąży w organizmie zachodzą zmiany hormonalne, zmienia się też tempo metabolizmu i wzrasta zapotrzebowanie na energię. Dlatego tak istotne jest stosowanie w tym okresie dobrze zbilansowanej, urozmaiconej diety. Jak to zrobić?

7 dietetycznych porad, jak jeść w czasie ciąży

fot. Fotolia

 

1. Nie jedz za dwoje!

W I trymestrze zapotrzebowanie energetyczne wcale nie ulega zmianie. Rośnie dopiero w II trymestrze, ale tylko o 360 kcal, a to odpowiada np. jogurtowi greckiemu 250 g z owocami lub dwóm kanapkom z masłem, wędliną i warzywami. W III trymestrze powinnaś spożywać 475 kcal więcej w porównaniu do podstawowego zapotrzebowania energii.

 

2. Tyj z umiarem!

Naturalny w ciąży jest przyrost masy ciała. Nie powinien on być zauważalny w I trymestrze. W czasie II i III trymestru powinnaś zwiększać swoją wagę o 200-500 g w ciągu tygodnia. Przyrost masy ciała jest uzależniony od twojego BMI. Im więcej ważyłaś przed ciążą, tym mniej powinnaś przytyć w jej czasie!

 

3. Zadbaj o pełnowartościową dietę

Podczas pierwszych 10 tygodni ciąży kształtuje się płód, dlatego tak ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Pamiętaj, żeby w ciąży spożywać białko pełnowartościowe – pochodzące z chudego mięsa i ryb, mleka, serów.

 

4. Pomoż sobie w dolegliwościach trawiennych

Jeśli masz dokuczliwe wymioty i nudności, zmień dietę na lekkostrawną. Jak? Zamiast smażyć, piecz i gotuj. Jedz też mniej, ale częściej. W późniejszym okresie ciąży nudności ustępują zaparciom. Warto wtedy zwiększyć ilość spożywanego błonnika.

 

5. Pamiętaj o żelazie

W ciąży zwiększa się ilość osocza w organizmie, w wyniku czego rozrzedza się krew. Dodatkowo rozwijające się dziecko czerpie z organizmu matki żelazo. Aby zapobiec jego ewentualnym niedoborom, z każdym posiłkiem spożywaj bogate w witaminę C owoce i warzywa, żeby zwiększyć przyswajalność tego pierwiastka. Może to być natka pietruszki, papryka, pomidory, owoce jagodowe czy truskawki. 

 

6. Pij!

W ciąży pij minimum 2 litry napojów dziennie, w tym 1 litr mleka. Jeżeli nie masz nadciśnienia tętniczego, nie musisz eliminować soli kuchennej z diety. Pamiętaj jednak, że nadmiar soli powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co może skutkować obrzękami i opuchlizną.

 

7. Zwracaj uwagę na ilość i jakość

Stroń od niezdrowego, śmieciowego jedzenia, nawet jeśli do tej pory tego nie robiłaś i nie miało to negatywnego wpływu na zdrowie.

Na podstawie informacji prasowej autorstwa Krzysztofa Wojdata, dietetyka i założyciela cateringu dietetycznego DietBox.pl

Redakcja poleca

REKLAMA