Kiedy i jakie pokarmy wprowadzać kolejno do menu dziecka?
Nowe składniki do diety dziecka wprowadzaj stopniowo, zgodnie ze schematem żywienia. Sprawdź, kiedy i jakie pokarmy wprowadzać kolejno do menu dziecka.

- mgr inż. Małgorzata Wąsik
Wprowadzanie nowych produktów możesz rozpocząć już w 5 miesiącu życia dziecka. Zacznij od małych porcji tj. 3-4 łyżeczek i obserwuj reakcję dziecka.
Jeśli nie wystąpią żadne niepokojące objawy, to dawkę możesz stopniowo zwiększać, a po paru dniach wprowadzić nowe pyszności. Jeśli jednak po wprowadzeniu jakiegokolwiek składnika dostrzeżesz objawy alergii u dziecka (zmiany skórne, kolka, obfite ulewanie, biegunka, wymioty), to natychmiast zgłoś się do lekarza.
Gdy karmisz piersią poza podawaniem mleka na żądanie, rozszerzaj dietę stosując się do poniższego schematu żywienia:
Gdy karmisz mlekiem modyfikowanym stosuj się do poniższego schematu żywienia:
Często nawet znając schemat żywienia nie wiemy z jakich składników ma być zrobiony sok, czy np. zupa jarzynowa. Jeśli nie sięgamy po gotowe posiłki dla najmłodszych, gdzie na etykiecie podana jest informacja od którego miesiąca można wprowadzić do diety dany produkt, to może to okazać się kłopotliwe. Aby wszystko było jasne i przejrzyście wyjaśnione zapoznaj się z poniższym spisem składników diety, które mogą być wprowadzane w danym miesiącu.
Zobacz także: Jak mądrze urozmaicać dietę małego dziecka?
Zgodnie z najnowszą wiedzą w piątym miesiącu jako składniki posiłków możesz wykorzystać dynię, marchew, ziemniaki, ryż biały, ryż brązowy, kaszę ryżową, mąkę ryżową, kaszę kukurydzianą, mąkę kukurydzianą, masło, oliwę z oliwek.
W 6 miesiącu oprócz składników wymienionych powyżej w skład posiłków mogą wchodzić – brokuły, brukselka, cukinia, fasola szparagowa, groszek zielony, kabaczek, kalafior, kapusta biała, czerwona i włoska, kukurydza, patison, pietruszka, seler, soczewica czerwona, jabłko, czarne jagody, dzika róża, mięso z indyka, królika, kurczaka, jagnięcia oraz z ryb, a ponadto bezerukowy olej rzepakowy.
W 7 miesiącu możesz posiłki urozmaicić burakiem, kalafiorem, gruszkami, morelami czy malinami.
W 8 miesiącu warto sięgnąć dodatkowo po jarmuż, szparagi, banany, brzoskwinie, czereśnie, daktyle, kiwi, mango, melon, mirabelki, renklody, rodzynki, śliwki suszone, śliwki węgierki, winogrona, kaszę gryczaną białą niepaloną, kaszę krakowską, mąkę sojową, sok z kiszonej kapusty. Jako przyprawy możemy użyć kminku, majeranku, kopru suszonego, sezamu.
W 9 miesiącu nowych doznań dla kubków smakowych niemowlęcia dostarczy arbuz, cebula, aronia, borówka amerykańska, groch, szczaw, szpinak, wiśnie, porzeczki czerwone, czarne i białe, jeżyny, kasza jaglana, ziarno i mąka amarantusa, pestki słonecznika, pestki dyni. Z przypraw można wypróbować bazylię, estragon, oregano, rozmaryn, tymianek czy czaber.
W 10 miesiącu dieta dziecka już może być bardzo urozmaicona, gdyż możemy posiłki wzbogacić o bób, bakłażan, cieciorkę, fasolę białą i czerwoną, kapustę kiszoną, ogórek kiszony, ogórek świeży gruntowy, paprykę, pomidor gruntowy, rzodkiew, soję, żurawinę, truskawki, poziomki, papaję, awokado, ananasa. Z pieczywa możemy wprowadzić zarówno chleb jak i bułki. Dodatkowo warto sięgnąć po kaszę jęczmienną, kaszę manną, kuskus, płatki owsiane, sucharki, czosnek, cynamon, kolendra, koperek, natkę pietruszki, paprykę słodką, pieprz, sól, szczypiorek oraz kiełki soi, lucerny, rzodkiewki, słonecznika. Jak widać dieta może być naprawdę bardzo urozmaicona i bardzo smaczna.
W 12 miesiącu możesz po raz pierwszy do przygotowywanych posiłków użyć sałatę, rzodkiewki, pomarańcze, mandarynki, limonki, grejpfruty, cytryny, miód, ser żółty, zmielone orzechy i czekoladę.
Dodatkowo pamiętaj, aby w okresie niemowlęcym nie dosalać potraw i ograniczać spożycie cukru.
Jeśli dziecko ma alergię na białko mleka krowiego, to nie urozmaicaj jego diety o jogurty i kefiry.
Jeśli pokazuje, że już się najadło, np. poprzez odwracanie głowy, gdy kierujemy w jego stronę łyżeczkę, to nie zmuszaj do zjedzenia całej porcji.
Zobacz także: Jak przygotować zdrowe przekąski dla kilkuletniego dziecka?