Fakt nr 1: Zgodnie z przepisami prawa produkty dla niemowląt i małych dzieci nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku
Sposób żywienia maluszka ma duże znaczenie dla jego rozwoju. Bardzo ważną kwestią jest jakość składników, z których powstają produkty dla dziecka. Zgodnie z przepisami prawa kaszki, dania, zupki czy deserki dla niemowląt (czyli te, które posiadają na opakowaniu wskazanie wieku, np. po 6. miesiącu życia) nie zawierają substancji dodatkowych, takich jak: konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku. Proces przygotowywania posiłków BoboVita jest podobny do tradycyjnych metod stosowanych w domu – są ogrzewane w wysokiej temperaturze, czyli sterylizowane.
Fakt nr 2: Mleczna kaszka to pełnowartościowy posiłek dla malucha
Pełnowartościowy posiłek to taki, który jest zbilansowany pod względem zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów, a także zawiera odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin. Kaszki BoboVita stanowią pełnowartościowy posiłek1 – kompozycję różnorodnych zbóż i mleka modyfikowanego – w wielu pysznych smakach. Zawarte w nich zboża dostarczają energię, ważną m.in. dla rozwijającego się mózgu i dla aktywności fizycznej. Mleko modyfikowane dostarcza ważne witaminy i składniki mineralne, a owocowy smak kaszki pozwala na zapoznanie dziecka z różnorodnością smaków, dzięki czemu posiłki nie są monotonne.
Fakt nr 3: Uprawy warzyw dla niemowląt są prowadzone przez zaufanych dostawców
Zanim dostawca nauczy się uprawy warzyw spełniających restrykcyjne normy bezpieczeństwa produktów dla niemowląt i małych dzieci, może minąć nawet dwa lata. Przez ten czas poznaje on przepisy prawne dotyczące żywności dla najmłodszych, a także wymagania producenta. Jego zaangażowanie zaczyna się jeszcze na długo przed wzrostem roślin, a nawet siewem. Kontroluje wtedy glebę oraz wybiera odpowiednie odmiany nasion. Większość dostawców uprawia warzywa dla BoboVita od ponad 10 lat. Dbają o swoje zbiory na każdym etapie ich wzrostu, aby mama miała pewność, że podaje dziecku posiłek zawierający pyszne, różnorodne i bezpieczne składniki.
Fakt nr 4: Składniki zawarte w produktach dla najmłodszych spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy
Warzywna zupka, owocowy przecier, a może kaszka? Wybierając składniki do posiłków dla niemowlęcia, mama nie jest w stanie ocenić, czy marchew lub jabłko – nawet najlepiej wyglądające – będą bezpieczną propozycją dla jej dziecka. Produkty odpowiednie dla dorosłego mogą zawierać pozostałości szkodliwych substancji w ilości nieodpowiedniej dla maluszka. Jego organizm wciąż dojrzewa i nie jest jeszcze w stanie neutralizować zanieczyszczeń żywności na zbyt wysokich poziomach. Właśnie dlatego w żywieniu niemowląt i małych dzieci nie ma miejsca na przypadek. Każda partia warzyw, owoców czy zbóż, jakie są wykorzystywane w produktach dla tych wyjątkowych konsumentów, przechodzi nawet ponad 600 testów jakości.
Fakt nr 5: Wskazanie wieku na opakowaniu to gwarancja jakości i bezpieczeństwa
Kolorowe opakowanie czy rysunek nie świadczą o tym, że produkt jest odpowiedni dla niemowlęcia, czyli że spełnia wyjątkowo restrykcyjne normy jakości i bezpieczeństwa, a jego konsystencja jest dopasowana do etapu rozwoju, na jakim znajduje się dziecko. Gwarancją dopasowania produktu do potrzeb i wymagań wrażliwego organizmu jest umieszczone na opakowaniu wskazanie wieku, np. po 6. miesiącu życia. Taka informacja daje rodzicom pewność, że produkt zawiera bezpieczne składniki, a dodatkowo ułatwia wybór takiego posiłku, którego konsystencja pomoże dziecku rozwijać umiejętność np. pracy języka, żucia i gryzienia.