Święta Bożego Narodzenia to niezwykle wzruszający czas dla waszej powiększonej rodziny. Dziś, jak nigdy wcześniej doznać możecie magii tych wyjątkowych dni, które opowiadają przecież o cudzie narodzin, o miłości do długo wyczekiwanego dziecka. Tegoroczna Wigilia będzie dla was wyjątkowa, przecież właśnie teraz po raz pierwszy ubierzecie dla swego dziecka choinkę, pierwszy raz zaśpiewacie mu kolędę, pierwszy raz przełamiecie się z nim opłatkiem...
W rodzinnym, powiększonym gronie, którego najpiękniejszą ozdobą będzie wasze dziecko, czas stanie w miejscu, a każda chwila nabierze znamion wyjątkowości.
Lista świątecznych zakazów jest długa, ale trzeba jej przestrzegać. Dlatego warto przyrządzić dla twojego szkraba jedno, najwyżej dwa nowe dania, a pod ręką mieć ulubioną kaszkę lub zupkę. Dlaczego tak skromnie? Odpowiedź jest prosta: to pierwsza Wigilia dla twojego dziecka. Wszystko wokół jest nowe, nieznane. Malca otacza liczne grono nieznanych często osób, towarzyszą mu nowe dźwięki, zachowania i zapachy. Nic dziwnego więc, że niejeden bobas nie będzie miał ochoty na kulinarne eksperymenty. Dlatego przygotowaliśmy kilka wigilijnych przepisów stworzonych specjalnie z myślą o naszych najmłodszych. Smacznego!
Ryba po grecku (od 11. miesiąca)
Składniki:
- filet z soli lub dorsza,
- marchewka,
- pietruszka,
- ćwiartka selera,
- 2 cm pora,
- 1-2 pomidory bez skórki,
- łyżeczka oliwy,
- łyżka soku z cytryny,
- odrobina soli, pieprzu, cukru, słodkiej papryki
Barszcz postny (od 7. miesiąca)
Składniki:
- pęczek włoszczyzny,
- dwa średnie buraki,
- 2 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- kilka kryształków kwasu cytrynowego lub łyżka żurawin,
- łyżeczka oliwy z oliwek
Sałatka warzywna
Przygotuj jak zwykle, ale kwaszony ogórek obierz ze skórki, zrezygnuj z cebuli, a zamiast majonezu użyj lekko przyprawiony jogurt naturalny.
Wigilijny kompot (od 8. miesiąca)
Składniki:
- suszone jabłko i gruszka,
- 5 suszonych śliwek bez pestek i bez konserwantów
Ciasteczka cynamonowe (od 10. miesiąca)
Składniki:
- pół kostki masła,
- 2 żółtka,
- 1-2 szklanki mąki (ile się zagniecie),
- pół szklanki cukru,
- 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
źródło: mwmedia