Fot. Fotolia
Sałatka owocowa z mielonym siemieniem lnianym i miętą
Składniki na 3 porcje:
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 1 kiwi
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- kilka listków mięty
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Poproś swojego malucha o pomoc w krojeniu owoców oraz dekorowaniu sałatki listkami mięty. Wcześniej zadbaj oczywiście o bezpieczne, dopasowane do wieku dziecka sztućce. Wszystkie składniki wymieszaj. Sałatkę podawaj na podwieczorek. Jeśli chcesz zaproponować sałatkę dziecku przed 1. rokiem życia, pamiętaj, aby nie dodawać do niej miodu.
Zobacz także: Kiedy dziecko może zacząć jeść grzyby?
Sałatka z kaszy pęczak z mozzarellą, pieczonym buraczkiem i pietruszką
Składniki na 2 porcje:
- ½ szklanki ugotowanej kaszy pęczak
- 1 upieczony buraczek
- ½ kulki sera mozzarelli
- 1 łyżka posiekanej lub porwanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Pokrój ser i buraczka w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w misce. Dziecko może Ci pomóc przy rwaniu listków pietruszki i dekoracji sałatki lub w mieszaniu składników.
Kanapki z grillowanymi warzywami
Składniki na 1 porcję:
- 2 kromki chleba pszenno-żytniego
- 1 łyżeczka masła
- 2 plasterki pieczonej cukinii
- 2 plasterki pieczonej papryki bez skórki
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa upiecz w piekarniku na pergaminie, skropione odrobiną oliwy z oliwek i z dodatkiem rozmarynu. Piecz warzywa około 20 minut w 200 stopniach. Po wystygnięciu, ułóż warzywa na talerzu. Posmaruj masłem chleb i pozwól swojemu dziecku ułożyć składniki na kanapce i udekorować je natką pietruszki. Dla młodszych dzieci możesz przygotować wersję kanapek z cukinią i pietruszką (bez papryki).
Źródło: Materiały prasowe tkm.pr
Zobacz także: Czy dania w słoiczkach dla dzieci są zdrowe?