* Smyk powinien jeść regularnie. Maluszek, który oprócz mleka dostaje już inne dania, powinien jeść o stałych porach, najlepiej 5–6 razy dziennie.
* Posiłki muszą być urozmaicone. Nawet zdrowe jedzenie, ale monotonne, może spowodować niedobory niektórych składników w organizmie.
* Warzywa trzeba jeść codziennie. I to najlepiej do każdego posiłku! Bo są pełne witamin i minerałów, a do tego są niskokaloryczne.
* Najważniejsza jest jakość. Nie wystarczy podać jakiejkolwiek wędliny czy płatków. Trzeba wybierać produkty najwyższej jakości, czyli chude, bez lub z małą ilością cukru i soli, bez konserwantów.
* Nie wszystko warto jeść. Im później smyk zje frytki czy wypije „farbowany” napój, tym lepiej.
Jeżeli twój maluch cierpi na różnego rodzaju dolegliwości, dostosuj odpowiednio dietę. Bo zdrowa dieta działa na organizm lepiej niż wszystkie leki razem wzięte.
Na niedokrwistość
Najczęstszą przyczyną niedokrwistości (czyli anemii) jest niedobór żelaza w organizmie, spowodowany jego zbyt małą ilością w diecie lub też nieodpowiednim wchłanianiem z przewodu pokarmowego.
Co pomoże: produkty bogate w witaminę C, czyli warzywa (papryka, natka pietruszki, brokuły, pomidory) i owoce (truskawki, czarne porzeczki, cytrusy). Ważne też, by w diecie malca pojawiły się produkty z żelazem: mięso (zwłaszcza wołowina), wątróbka (wieprzowa i cielęca).
Na zmęczenie i ospałość
Najczęściej jego przyczyną jest niedotlenienie i niedobór witamin.
Co pomoże: mięso, ryby, jajka, nabiał, a z produktów roślinnych – fasola, soja i soczewica, bo zawierają dużo białka. Jest ono składnikiem wszystkich komórek, dostarcza także energii, poprawia pracę mózgu.
Na suchą skórę
Nie tylko mali alergicy mają kłopoty ze skórą. Wszystko przez ciągłe zmiany temperatur, wysuszone od kaloryferów powietrze i ubogą w witaminy dietę. Skóra staje się przez to mniej elastyczna i sucha, zaczyna swędzieć lub wręcz pękać. W kącikach ust pojawiają się zajady, a łokcie i kolana stają się szorstkie jak tarka.
Co pomoże: picie wody i jedzenie pełne potasu, który reguluje gospodarkę wodną (np. pomidory, awokado). Ważna jest też witamina A, która łagodzi stany zapalne, zapobiega nadmiernemu rogowaceniu naskórka i chroni przed przesuszaniem. Jej bogate źródło to marchew, szpinak, morele, wątróbka, sery żółte.
Na poprawę odporności
Wiele komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Tą drogą też trafiają do organizmu wszystkie cenne składniki, które wspomagają zdrowie malca i pomagają mu uporać się z chorobami.
Co pomoże: niemowlaka karm piersią, najlepiej przez cały pierwszy rok życia – w twoim pokarmie są nie tylko przeciwciała, ale także enzymy, które walczą z bakteriami oraz składniki przyspieszające dojrzewanie układu pokarmowego i uszczelniające błony śluzowe. Pomogą też probiotyki – są w jogurtach, kefirach – i prebiotyki (są w płatkach owsianych, pieczywie razowym, cykorii, karczochach, porach, bananach). Odporność wzmacnia też witamina C.