1. Domowe sposoby na katar i kaszel u dziecka
Najważniejsze jest, by nie dopuścić do zalegania wydzieliny. Są dania i mikstury, które w tym pomogą:- Rosół z kury (gotowany na wywarze – po 1. roku). Rosół pomaga pozbyć się śluzu i ma sporo kalorii, a więc dostarcza energię do walki z infekcją. Jeśli chcesz, by był jeszcze bardziej odżywczy, możesz dodać do niego żółtko jaja (trzeba wtedy bulion zagotować).
- Syrop z cebuli (po 1. roku). Działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dwie duże cebule pokrój na talarki, ułóż w słoiku i posyp łyżką cukru. Zakręć szczelnie słoik i zostaw na noc. Następnego dnia syrop jest gotowy do podania (3 razy dziennie po łyżeczce).
2. Domowe sposoby na gorączkę u dziecka
Najlepiej najpierw spróbować obniżyć dziecku gorączkę, a potem dać do jedzenia coś odżywczego. Najlepiej podawać maluchowi produkty, w których strawienie organizm nie będzie musiał włożyć dużego wysiłku, czyli rozdrobnione, w postaci płynów czy papek:- Herbatka z malinami (po 7. miesiącu). Działa napotnie i obniża gorączkę. Maliny zawierają dużo witamin (A, C, E, PP) oraz potasu, cynku, żelaza i magnezu.
- Mięsna galaretka (po 1. roku). Najlepiej z indyka, kurczaka. Jest pożywna, a przy tym lekkostrawna. Chore dzieci chętnie ją jedzą, bo nie wymaga długiego gryzienia.
3. Domowe sposoby na przeziębienie i grypę u dziecka
Malucha łamie w kościach, jest rozbity, źle się czuje, ciągle ma dreszcze i jest mu zimno. Warto sięgnąć po takie produkty, które rozgrzeją organizm, zawierają dużo witaminy C i pomagają w walce z drobnoustrojami:- Herbatka z miodem i cytryną (po 1. roku). Po pierwsze szybko rozgrzewa. Po drugie, cytryna zawiera mnóstwo witaminy C. Po trzecie, dodany do herbaty miód działa bakteriobójczo.i do tego doskonale wzmacnia odporność, zwiększa ilość czerwonych krwinek i jest doskonałym źródłem witamin: A, B1, B2 oraz potasu, fosforu i żelaza. Muszą na niego jednak uważać alergicy.
- Kanapki z masłem czosnkowym (po 18. miesiącu). Najlepiej, gdy masło przygotujesz sama – kupne ma aromat czosnku, ale pozbawione jest jego właściwości. Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Poza tym pobudza układ trawienny do pracy i ma działanie odtruwające (a to ułatwia organizmowi wyjście z choroby).
- Porzeczki (po 6. miesiącu). Mają dużo witaminy C, zawierają także witaminy z grupy B, fosfor oraz magnez. Możesz podać je w formie soku.
4. Domowe sposoby na ból gardła u dziecka
Infekcje gardła często są bolesne. Maluch nie ma wtedy ochoty na jedzenie, bo przełykanie jest dla niego nieprzyjemne. Warto zatem podać mu do jedzenia produkty, które złagodzą ból i jednocześnie nie będą sprawiały kłopotów z przełykaniem:- Odrobina lodów (po 18. miesiącu). Tak, tak, dobrze przeczytałaś. Zimno łagodzi dolegliwości bólowe. I to nieprawda, że nie wolno jeść lodów, bo zachoruje gardło. Szkodliwe dla niego nie jest zimno, tylko gwałtowne zmiany temperatur.
- Mleko z miodem (po 1. roku). Taki napój powleka gardło, łagodzi podrażnienia i likwiduje ból (to zasługa miodu, który ma lekkie działanie przeciwbólowe).
Dowiedz się więcej o zdrowiu dziecka:
Sposoby na 4 dolegliwości żołądkowe u dzieciCo robić, gdy dziecko się krztusi?
3 alarmujące objawy sepsy u dziecka
na podstawie tekstu Leny Widymskiej/Twój maluszek