Fanek dań ze słoiczków pewnie jest tyle, co przeciwniczek. Jedne mówią o wygodzie i zdrowiu, drugie, że nie ma to jak domowe jedzenie przygotowane z warzyw ze swojego ogródka. W wakacje jednak sprawa nie jest już taka prosta. Często w trakcie wyjazdu nie ma odpowiednich warunków do przyrządzania posiłków i ich przechowywania. Dlatego w tym przypadku świetnie sprawdzają się gotowe dania.
Obiadki
Zupy, drugie dania, przeciery mają nawet kilkumiesięczną datę przydatności do spożycia.Przechowywanie
Fabrycznie zamknięte słoiki przechowuj w temperaturze pokojowej. Nie powinny tylko stać na słońcu. Otwarty wstaw do lodówki i zużyj
w ciągu 48 godzin.
Przyrządzanie
Słoiczek otwórz i podgrzej w kąpieli wodnej (do miski wlej gorącą wodę, a dopiero do niej słoiczek). Jeśli przewidujesz, że malec nie zje wszystkiego, podgrzej taką ilość, jaką podasz.
Podawanie
W podróży możesz podać potrawę prosto ze słoika. Jeśli dziecko nie zjadło wszystkiego, resztę dania wyrzuć. Razem ze śliną mogły się do niego dostać bakterie – danie zepsuje się szybciej.
Soczki i przeciery
Klarowne, przecierowe, z jednego lub kilku gatunków owoców, czasem z dodatkiem warzyw. Większość jest w szklanych opakowaniach, niektóre w plastikowych kubeczkach. Są pasteryzowane.Przechowywanie
Nie muszą być w lodówce, ale chroń je przed słońcem i światłem, najlepiej niech stoją w szafce. Jeśli nie chcesz zużyć całej butelki lub całego słoika, wlej sok do kubeczka, a przecier przełóż do miseczki. Resztę zamknij i wstaw do lodówki. Zużyj w ciągu 48 godzin.
Przyrządzanie
Soki i przeciery możesz podać niepodgrzane, ale nie zimne. Przecierem można polać kaszkę albo jogurt, a soku użyć do zrobienia domowego kisielu (to już po podróży).
Podawanie
Starszym dzieciom sok możesz nalać do szklanki. Porcję przecieru przełóż do miseczki. Nie przechowuj niedojedzonego przecieru lub zaczętego soku.
Płynne deserki i kaszki
Musy owocowe z mlekiem lub jogurtem, także z ryżem, kaszki do picia dostępne są w słoiczkach, kubeczkach, kartonikach.Przechowywanie
Do chwili otworzenia nie trzeba trzymać ich w lodówce. Napoczęty deserek albo kaszka nie nadają się już do spożycia, jeśli dziecko jadło wprost z kubeczka czy piło z butelki.
Przyrządzanie
Deserków i kaszek do picia nie trzeba podgrzewać, można je podać w temperaturze pokojowej. Jeśli dziecko lubi letnie dania, lekko je podgrzej.
Podawanie
Kaszki i desery w pojemniczkach są świetne na spacer lub w podróży – możne je podawać prosto z opakowania. W domu przekładaj je do miseczki.
Sypkie kaszki i kleiki
Kleiki, kaszki ryżowe, pszenne, kukurydziane bezmleczne i mleczne oraz z dodatkiem owoców pakowane są w hermetyczne torebki.Przechowywanie
Po otwarciu i odmierzeniu odpowiedniej ilości kaszki przechowuj kaszkę w suchym i ciemnym miejscu. Możesz też przesypać ją do szczelnego pojemnika. Nie trzymaj jej w lodówce, bo szybko chłonie wilgoć. Zużyj w ciągu dwóch tygodni.
Przyrządzanie
Zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Porcję kleiku lub kaszki wsypuj do ciepłej przegotowanej wody (w butelce przewożonej w termoopakowaniu lub termosie). Kleik lub kaszkę bezmleczną możesz dodać do swojego pokarmu. Łyżeczkę takiej kaszki lub kleiku możesz dodać do przecieru z owoców.
Podawanie
Gęstą kaszkę podawaj łyżeczką. Nie przechowuj resztek kaszki, której dziecko nie zjadło.