Dieta eliminacyjna stosowana jest jako podstawowa metoda leczenia alergii pokarmowej. Opiera się na stałym lub okresowym wykluczeniu z jadłospisu szkodliwych lub źle tolerowanych składników pokarmowych.
Mleko krowie, jaja, gluten, orzechy, miód czy ryby – to produkty najczęściej kojarzone z alergią pokarmową u dzieci. Czy takie przekonanie jest uzasadnione? Czy wymienione składniki rzeczywiście tak silnie i często uczulają? Czy można zmniejszyć ryzyko występowania alergii u najmłodszych dzieci modyfikując ich jadłospis? Jak zatem rozszerzać dietę i wprowadzać niektóre pokarmy do ich diety?
Niedobór jednej witaminy nasila objawy alergii u dzieci. Sprawdź, jakiej na Polki.pl!
Dieta eliminacyjna - stosować czy nie?
W kwestii tzw. diet eliminacyjnych nie ma zgody nawet wśród lekarzy specjalistów. Jak przyznają naukowcy, nie ma jednoznacznych dowodów naukowych, które bezsprzecznie potwierdziłyby, jaki wiek dziecka jest najlepszy na wprowadzanie pokarmów potencjalnie alergizujących, aby zmniejszyć ryzyko reakcji alergicznych. Przeważa jednak pogląd, że ich unikanie lub opóźnianie wprowadzania do jadłospisu nie jest uzasadnione naukowo .
Warto pamiętać, że dieta eliminacyjna, czyli ograniczenie lub całkowita eliminacja pewnych składników pokarmowych lub ich grup jest sposobem leczenia, a nie postępowania profilaktycznego. Powinna być stosowana u dziecka po wystąpieniu objawów alergii pokarmowej, po konsultacji z lekarzem.
Niemowlęciu, u którego nie rozpoznano alergii, należy rozszerzać dietę zgodnie ze schematem żywienia dzieci w 1. roku życia, przy czym złotą zasadą jest wprowadzanie nowych pokarmów do jadłospisu pojedynczo, w niewielkich ilościach np. 3-4 łyżeczki i obserwacja dziecka. Dzięki temu szybko uda się ustalić, który z nowych składników jest źle tolerowany przez organizm dziecka.
Fot. Fotolia
Przyszłe mamy powinny też pamiętać, że dieta eliminacyjna stosowana przez nie w czasie ciąży i karmienia piersią nie gwarantuje zabezpieczenia przed wystąpieniem alergii u dziecka. Może natomiast negatywnie wpływać na rozwój dziecka, jak i na zdrowie przyszłej mamy powodując m.in. niedobory składników odżywczych .
Produkty na cenzurowanym
Największe wątpliwości budzi wprowadzanie do diety dziecka kilku tradycyjnie cieszących się złą sławą produktów pokarmowych lub ich grup. Poniżej przedstawiamy najnowsze zalecenia na ich temat, wynikające z badań nad zdrowiem i sposobem żywienia najmłodszych:
Produkty zawierające gluten można zacząć wprowadzać w dowolnym okresie po ukończeniu 4. miesiąca życia, lecz nie później niż w 12. miesiącu życia.
- Mleko krowie nie powinno być stosowane jako główny produkt mleczny przed 12. m.ż.
- Jaja – zarówno żółtko jak i białko, można zacząć wprowadzać do diety po ukończeniu przez dziecko 4. miesiąca życia.
- O ryby można wzbogacić jadłospis dziecka po ukończeniu 6. miesiąca życia (dbając oczywiście o ich właściwy wybór i sposób przyrządzenia).
- Podawanie miodu można zacząć po ukończeniu 1. roku życia.
- Zaufaj autorytetom
- Jakie ogólne zalecenia na temat wprowadzania potencjalnie alergizujących pokarmów do diety zdrowych dzieci wynikają ze współczesnych badań naukowych? Eksperci w zakresie żywienia dzieci zalecają:
- Nie rezygnuj lub nie opóźniaj wprowadzania pokarmów potencjalnie alergizujących do jadłospisu swojego dziecka, nawet jeśli Ty lub jego tata albo starsze rodzeństwo chorujecie na chorobę alergiczną (np. astmę, alergiczny nieżyt nosa lub atopowe zapalenie skóry).
- Pokarmy potencjalnie alergizujące najlepiej podawaj dziecku po raz pierwszy w domu a nie w podróży, w restauracji czy w żłobku. Daje to możliwość spokojnego sprawdzenia jak organizm dziecka toleruje dany pokarm.
Pamiętaj o bilansowaniu
Decyzje o eliminacji jakichkolwiek produktów lub ich grup z jadłospisu dzieci, szczególnie tych najmłodszych, powinno się podejmować wyłącznie w porozumieniu z lekarzem. To bardzo ważne, ponieważ organizm dziecka w trakcie 1000 pierwszych dni życia jest bardzo wrażliwy na wszelkie nadmiary i niedobory składników odżywczych.
Wszelkie potencjalne błędy żywieniowe popełnione w tym okresie mogą skutkować poważnymi konsekwencjami dla zdrowia dziecka. To dlatego dieta najmłodszych powinna być bardzo starannie zbilansowana, a wszelkie wykluczone z niej produkty należy kompensować pełnowartościowymi zamiennikami. W ten sposób zadbamy o prawidłowy przebieg tzw. programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia, który warunkuje prawidłowy rozwój metabolizm dziecka. Dobrym pomysłem jest skonsultowanie się w tej sprawie z dietetykiem.
Dowiedz się wszystkiego o alergii pokarmowej u dzieci!